Las cinéphilas

Títol original 
Las cinéphilas
Títol en castellà 
Las cinéphilas

Las cinephilas

Llengües Espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

El documental fixa la seva atenció en les experiències cinèfiles de tres jubilades de Buenos Aires, Madrid i Montevideo que amb la seva passió desmunten l’estereotip d’una vellesa passiva i indiferent al món de la cultura i el cinema i, de retruc, de la cinefília, associada només a la joventut i a la masculinitat. Les tres protagonistes, separades geogràficament, dediquen una part important del seu temps a “anar al cinema” i desvelen davant la càmera les seves preferències, les seves incomoditats i també el sentit vital del seu paper actiu com a espectadores. Una especialíssima conversa sobre cinema del tot inusual i que poques vegades ens atansem a escoltar. (mostrafilmsdones.cat)

Premis i seleccions

Festival Internacional de Cinema Independent de Buenos Aires (BAFICI) 2017

Premi del públic a millor pel•lícula

 

Festival Internacional de Documentals de Buenos Aires 2017

Nominat a menció especial del jurat com a documental

 

Festival de Cinema Independent d'Ourense 2017

Premi del públic a millor pel·lícula

 

Festival de Cinema Documental de Tessalònica 2018

Nominat al Golden Alexander en la competició internacional

Crítica

Amable i afectuós documental centrat en diverses dones que, en diferents ciutats del món, es dediquen obsessivament a veure pel·lícules, especialment les que es fan en cinemateques i festivals. Aquest film que va participar en el BAFICI i al Festival de Locarno de 2017 és un homenatge a aquestes dames que han convertit la cinefília en un ritu i una forma de bregar amb la soledat.

 

A Buenos Aires, Mar del Plata, Montevideo o Madrid. La locació no importa. Les dones que protagonitzen l'opera prima d'Álvarez han tingut vides molt diferents però avui tenen rutines semblants: van al cinema. Cada dia o gairebé cada dia. A veure "el que facin", a complir amb la necessitat de "sortir de casa", per amor al cinema, per combatre la soledat o sentir-se acompanyades. Les històries que explica aquest generós i amable documental és la de diverses dones (quatre tenen rols importants, d’altres una mica menors) de més de 60 o 70 anys que sempre han estat, o que el temps les ha convertit, en "cinéphilas". I avui, com una d'elles diu, passen a la "immortalitat" en ser retratades en una pel·lícula que les homenatja però que, més que res, les respecta i les estima.

A una d'elles la trobem a Mar del Plata, preparant obsessivament la graella del festival (les trucades durant els festivals", diu i fins i tot no entén com és que la truquen quan saben que està ocupada. També visita ciutats i recorre localitzacions de rodatges. I sempre es decep una mica ja que en la realitat mai tenen l'aura que transmeten des de la pantalla. Una altra dona, a Buenos Aires, va a la Lugones (on s'estrena ara la pel·lícula), es reuneix amb amigues a parlar de Proust i analitza la seva relació amb el cinema com poques.

Una altra viu a l’Uruguai i és bastant pilleta, xerraire i una mica fantasiosa. Estima Kurosawa i no entén com algú pot casar-se per a tota la vida. A Espanya hi ha una altra (altres) dona (dones) que visiten diàriament la Cinemateca de Madrid, repassen el programa, tenen les seves preferències, rutines (una va a un cor) i obsessions vàries. Totes elles -i d’altres que veiem menys- són les protagonistes d'aquest film noble, humà, estimable, potser una mica confús pel que fa a les anades i tornades entre els personatges, però sempre seguint-les de prop, amb afecte i respecte. En altres mans, aquestes dones podrien haver estat objecte de condescendència i estúpides ironies de cineastes que es creuen millors que el món. En les d’Álvarez, són el contrari, un exemple d'amor al cinema (van al cinema-cinema, aquí no es parla de DVD o consums casolans) i a la possibilitat que els dona de seguir connectades, amb el món i amb els altres.

Diego Lerer – micropsiacine.com

 

 

Sala: 
Sala 4
Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
María Álvarez
Fotografia 
Tirso Díaz
Jares Rueda
Intèrprets 
Documental
Paloma Diez-Picasso
Chelo Domínguez
Estela Clavería
Norma Bárbaro
Lucía Aguirre
Durada 
74 min
País 
Argentina
Gènere 
Documental
Secció de La Mostra