Las herederas

Títol original 
Las herederas
Títol en castellà 
Las herederas

The Heiresses (Las Herederas) Official Trailer

Llengües Espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Chela i Chiquita són dues dones que han estat juntes durant 30 anys. Totes dues provenen d'una família rica i han gaudit d'una vida plena de luxes. De forma inesperada, aquesta situació canvia, i això provoca que aquestes hagin de vendre tot el que han heretat per poder aixecar el cap. No obstant això, Chiquita acaba a la presó, acusada de frau. Ara sense cap tipus de companyia, Chela comença a treballar com a taxista. En un dels seus treballs, coneix Angy, una dona molt més jove que ella i també més rondinaire. Tot i això, totes dues formen una connexió instantània. (Sensacine.com)

Premis i seleccions

Festival Internacional de Cinema d’Atenes 2018: Premi a millor pel·lícula

Festival Internacional de Cinema de Berlín 2018: Premi FIPRESCI i Ós de Plata a millor actriu (Ana Brun) i premi Alfred Bauer

Festival de Cinema de Cartagena 2018: Premi FIPRESCI i Golden India Catalina a millor director

Festival Internacional de Cinema d’El Gouna 2018: Bronze Star en la competició de narrativa

Festival de Cinema de Gramado 2018: 6 premis

Festival de Cinema Llatinoamericà de Huelva 2018: Premi especial del jurat

Festival de Cinema de Jeonju 2018: Gran premi

LesGaiCineMad, Festival Internacional de Cinema LGBT de Madrid 2018: Premi del jurat a millor pel·lícula

Festival de Cinema Llatinoamericà de Lima 2018: Premis a millor actriu (Ana Brun), millor primer treball (Marcelo Martinessi), premi internacional de la crítica i premi del jurat a millor actriu (Ana Brun) i millor primer treball (Marcelo Martinessi)

Festival Internacional de Cinema Molodist 2018: Premi a millor pel·lícula LFBTQ

Festival de Cinema de Mumbai 2018: Premi Silver Gateway en la competició internacional

Premis Fénix 2018: Premi a millor director

Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià 2018: Premi Sebastiane a millor pel·lícula llatinoamericana

Festival Internacional de Cinema de Santiago – SANFIC 3018: Premi a millor director

Santo Domingo OutFest 2018: Premis del jurat a millor pel·lícula i a millors actuacions excepcionals (A. Brun i M. Irun)

Festival Internacional de Cinema de Seattle: Gran premi del jurat – menció especial

Festival de Cinema de Sydney 2018: Premi a millor pel·lícula

Festival Internacional de Cinema de Transilvània 2018: Premi a millor pel·lícula

Festival de Cinema de Viña del Mar 2018: Premi a millor pel·lícula

World Cinema Amsterdam 2018: Premi a millor pel·lícula

I moltes nominacions.

Crítica

Arriba als cinemes argentins la pel·lícula paraguaiana més premiada de la història i un dels èxits més importants de 2018 en el circuit de festivals. Una història audaç i fascinant alhora

Guanyadora de diversos premis a la Berlinale 2018 (millor actriu per a Ana Brun, l'Alfred Bauer i el FIPRESCI de la crítica internacional), l'òpera prima de Martinessi és un nou pas (després de l'èxit de 7 cajas) cap a la consolidació mundial del nou cinema paraguaià. En aquest cas, es tracta d'una història que aborda la relació entre dues dones madures amb una profunditat, una intensitat i una varietat de matisos infreqüents ja no només en un debut en el llargmetratge sinó en el cinema de qualsevol origen i provinent fins i tot de guionistes i directors de molta experiència.

Chela (Ana Brun) i Chiquita (Margarita Irún) són parella fa molt de temps i la relació sembla ja bastant desgastada. Les condicions econòmiques tampoc ajuden: estan obligades a anar desprenent–se de les seves possessions per pagar un deute contret per Chiquita, l'organitzadora de la llar. No obstant això, ella és condemnada per "frau" i acaba a la presó. Sola i depressiva, Chela s'haurà de fer càrrec de la seva vida, del seu manteniment i de visitar Chiquita a la presó. La protagonista –que ni tan sols té llicència– es convertirà gairebé sense proposar-s'ho en taxista de senyores. El que en principi sorgeix com una oportunitat ocasional es transformarà en un mitjà de vida i, el més important, una forma de socialitzar, de sortir del forat interior.

La pel·lícula –que té alguna cosa de la xilena Gloria, de Sebastián Lelio– aborda amb rigor, sense estridències ni manipulacions, qüestions com la diversitat sexual enmig d'una societat encara conservadora, les diferències de classe (és molt bo el personatge de l'empleada domèstica que ni tan sols sap llegir) i la complexa intimitat d'aquestes dones quan els anys avancen i les crisis (internes i externes) comencen a corcar els aspectes més vitals de les personalitats. Una pel·lícula incòmoda, provocadora sense cops baixos, i decididament fascinant.

Diego Batlle – otroscines.com

Sala: 
Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Marcelo Martinessi
Fotografia 
Luis Armando Arteaga
Intèrprets 
Ana Brun
Margarita Irún
Ana Ivanova
Nilda González
María Martins
Alicia Guerra
Durada 
97 min
País 
Alemanya
Brasil
França
Noruega
Paraguai
Uruguai
Gènere 
Drama
homosexualitat
Secció de La Mostra