LIMBO, LA PROMESA OLVIDADA

Teaser Limbo, la promesa olvidada

Llengua Àrab i espanyol, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Història d'opressió i resistència del poble sahrauí i també de la seva bellesa i riquesa des de la poesia visual, els sons que evoquen el Sàhara i el relat generacional dels protagonistes d'aquesta història. (FilmAffinity)

Crítica

'Limbo', el documental granadí sobre l'oblit del Sàhara

La pel·lícula del director Antonio Rodrigo, acabada d'estrenar a Sevilla, aprofundeix en un conflicte que ha tornat a l'activitat per la nova tensió

La idea hi era des de fa temps, però ara el documental cobra encara més interès. Si fa poc, aquest diari informava d'una de les darreres referències audiovisuals granadines amb La cometa (una pel·lícula sobre la controvèrsia urbanística de les coves de Sant Miquel), la grata notícia és l'estrena recent d'un altre documental granadí titulat Limbo, la promesa olvidada i que aprofundeix en el conflicte del Sàhara.

La casualitat, per desgràcia, ha volgut que l'estrena al recent Festival de Cinema Europeu de Sevilla (SEFF) hagi coincidit amb la declaració de la guerra del Marroc que ha tornat la mirada informativa a aquell tros de terra oblidat per Espanya i la comunitat internacional. Tot i que aporta molt valor per entendre i acostar-se de manera més profunda a la complexitat d'un problema polític i social com el que passa en aquesta zona del desert africà.

El documental està dirigit pel granadí Antonio Rodrigo, que a més és coguionista de la pel·lícula amb Ana Hidalgo. El projecte que es va començar a gestar fa més d'un any i que va aconseguir el finançament gràcies al micromecenatge ja ha vist la llum a Sevilla i per als que hi tinguin interès hi ha un petit tràiler de pocs minuts en què les imatges resumeixen aquesta història que en paraules dels creadors en la nota promocional és "una pel·lícula amb què mostrar al món la bellesa d'aquest poble, la seva elegància política, la seva enteresa humana i el seu exemple de resistència pacífica".

A la part que ja es coneix del documental una veu en off va narrant aquestes promeses oblidades mentre es barregen imatges de pols sahariana i haimes a les wilayas o campaments tan característics del paisatge sahrauí.

El documental està impulsat per l'Asociación Nomadocs de Cine Documental i per l'Asociación Sáhara Acción Granada, que van unir forces en aquesta història que “neix per rescatar un testimoni oblidat i silenciat”. És per això que s'hi exposen les dificultats i les condicions inhòspites a què s'enfronten els habitants del Sàhara sense que per això perdin la fe a ser 'els amos' d'una terra que estimen amb força i per la qual medien  aquest conflicte amb el Marroc.

"Des d'una perspectiva humana i respectuosa, però alhora crítica amb la realitat que suposa la violació sistemàtica dels Drets Humans i l'oblit de la societat internacional", assenyalen les dues associacions que comparteixen aquest projecte del director Antonio Rodrigo a Limbo, la promesa olvidada ofereix un espai a la reflexió obrint portes a l'esperança.

Curiosament, el documental que parteix amb la idea d’explicar una història oblidada topa ara amb el renascut interès per saber què hi ha darrere d'aquest conflicte i què pot esdevenir-se en una guerra que té moltes implicacions i moltes persones en suspens a Granada per coneguts i nens que han acollit durant nombrosos estius.

"Els sahrauís van fugir de la seva terra, el Sàhara Occidental, ja fa tants anys que la premsa, l'opinió pública i la comunitat internacional fa temps que els va oblidar. I així, esperant, han arribat a les quatre dècades sota l'ombra de les haimes i les seves cases de fang, mentre segueixen reivindicant el dret legítim a retornar a la seva terra lliure i independents", deia la descripció d'aquest documental que ara cobra més actualitat que mai. Tota ajuda és poca a l'hora de visibilitzar una lluita que simbolitza una altra vegada més la lluita del David contra el Goliat de la geopolítica.

Enrique Abuín – granadahoy.com

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

diumenge 13 nov. - 18.30
dilluns 21 nov. - 17.00
Sala: 
Sala 2
Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Antonio Rodrigo
Fotografia 
Pablo de las Cuevas
Intèrprets 
Documental
Durada 
50 min
País 
Espanya
Gènere 
Documental
Música 
Aziza Brahim
Secció de La Mostra