LINGUI. LAZOS SAGRADOS

Títol original 
LINGUI

Lingui, The Sacred Bonds (2022) - Tráiler Subtitulado en Español

Llengües: Francès amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

L´Amina és una musulmana practicant que viu amb la seva filla Maria, de 15 anys. Quan l’Amina s'assabenta que la Maria està embarassada i que vol avortar, s'enfronten a una situació impossible en un país on l'avortament està condemnat legalment i moralment. (FilmAffinity)

 
Premis i seleccions

2021: Hamburg Film Festival, premi a la millor pel·lícula

2021: National Board of Review EUA, premi a una de les cinc millors pel·lícules en llengua estrangera

2021: Torino Film Festival, premi pel respecte dels drets de les minories i laics

Crítica

En el feminisme hi ha un concepte anomenat sororitat que es defineix com la solidaritat entre dones, especialment davant de situacions de discriminació sexual i actituds i comportaments masclistes. És significatiu entendre la urgència de posar en pràctica quotidiana la sororitat perquè, si no ens donem suport entre nosaltres, qui ho farà?

Lingui. Lazos sagrados (Mahamat-Saleh Haroun, 2021) narra la història de l'Amina, que és posada en perill quan s'assabenta que la seva filla Maria de 15 anys està embarassada i vol avortar.

A diferència d'altres pel·lícules que exploren el tema de l'avortament, un primer atribut d´aquesta és que la protagonista és la mare i no pas la jove embarassada. Des del punt de vista de l’Amina veiem el progrés d’un conflicte encapçalat per les restriccions legals i religioses del país. Unit a això, l'esdevenir de totes dues convergirà en determinats moments clau de la trama per la mútua incumbència de la situació.

És fonamental declarar un fet irrefutable: les dones sempre han avortat. Legalitzar l'avortament significaria legitimar una pràctica històrica que no mereix l´ocultament i que –no obstant això– fa segles que es manté encoberta. Aquella que decideixi avortar és transgressora del sistema patriarcal, ja que, en fer-ho, deixarà de reproduir-lo. És gràcies al fet que l’Amina i la Maria comprenen aquesta noció que obvien el que hauran de fer per sobreviure.

Desenvolupada al Txad -localitzat a l'Àfrica central-, la pel·lícula remet en automàtic a la importància de la interseccionalitat en el feminisme; el qual existeix per i per a totes les dones i nenes a qualsevol part del món, en qualsevol temps de la història. La pel·lícula hauria pogut succeir onsevulga perquè l'eix en comú que uneix les habitants del Txad amb les de la resta del globus terraqüi no és sinó la realitat biològica sexual de ser dona, ja que és des d’allà on les dones viuen gran part de les violències sexistes a abolir.

La conclusió és alliberadora i emancipadora per a les personatges perquè no les castiga ni les jutja. Lingui és un triomf per al feminisme per la clara representació que fa no només sobre l'avortament, la violació sexual i l'ablació genital femenina, sinó perquè també parla sobre el profund i positiu impacte que es genera en la vida de les dones quan totes decideixen actuar en sororitat.

Carime Esquiliano – girlsatfilms.com

 
Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

diumenge 29 maig - 18.15
dissabte 4 jun - 16.30
Sala: 
CineBaix Sala 2
CineBaix Sala 2

Fitxa tècnica

Guió 
Mahamat-Saleh Haroun
Fotografia 
Mathieu Giombin
Intèrprets 
Achouackh Abakar Souleymane
Rihane Khalil Alio
Youssouf Djaoro
Briya Gomdigue
Hadje Fatime N'Goua
Durada 
87 min
País 
Alemanya
Bèlgica
França
Txad
Gènere 
Drama social
Música 
Wasis Diop
Secció de La Mostra