THE MAURITANIAN

Títol original 
THE MAURITANIAN

The Mauritanian Trailer Oficial Subtitulado Español (2021)

Llengües Francès, anglès, àrab i alemany, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Capturat pel govern dels Estats Units, el musulmà Mohamedou Ould Slahi (Rahim) sobreviu a la presó de Guantánamo on porta més d'una dècada sense càrrecs ni judici, sospitós d'haver reclutat a Alemanya membres d'Al-Qaeda que van participar a l’11S. Després d'haver perdut tota esperança, Slahi troba aliades en l'advocada defensora Nancy Hollander (Foster) i la seva associada Teri Duncan (Woodley). Junts s'enfrontaran a innombrables obstacles en una recerca desesperada de justícia. (FilmAffinity)

Crítica

'The Mauritanian': netejar males consciències

Mohamedou Ould Slahi va ser empresonat a Guantánamo sense cap càrrec, i allà va ser-hi més d'una dècada. "És el Forrest Gump d'Al-Qaeda, miris on miris, sempre hi és", diu un oficial nord-americà sobre ell. Però mai es va demostrar que pertanyés a l'organització terrorista de Bin Laden. La prova més important que tenien contra ell, segons explica el film The Mauritanian, és que va rebre una trucada del seu cosí des del cel·lular de Laden. A partir d'aquí, el van considerar el principal reclutador dels atacs terroristes de l'11S.

La pel·lícula se centra en ell i en l'advocada que no pretén demostrar la seva innocència o culpabilitat, sinó carregar contra el Govern nord-americà per tenir-lo retingut a Guantánamo sense proves. Ella defensa l'Estat de Dret i va contra Bush i Rumsfeld. És l'arquetip de l'advocada que lluita contra el poder: litiga amb el Govern des de la guerra del Vietnam. Ella és Jodie Foster i, 'star system' mana, s’emporta la part del lleó del film tot i que l'autèntic protagonista sigui Mohamedou. També hi ha l'advocat de l'acusació, que era amic íntim d'un tripulant d'un dels avions segrestats que es va estavellar contra les Torres Bessones. Ell també pren consciència del que està passant. El film respon als principis de l'ala esquerra de Hollywood i, tot i que apunta amb convicció contra el sistema, al final decideix no disparar.

Quim Casas – elperiodico.com

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

dilluns 8 nov. - 18.10
Sala: 
2

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Rory Haines
Sohrab Noshirvani
M.B. Traven (llibre: Mohamedou Ould Slahi)
Fotografia 
Alwin H. Kuchler
Intèrprets 
Tahar Rahim
Jodie Foster
Shailene Woodley
Benedict Cumberbatch
Za-chary Levi
Corey Johnson
Langley Kirkwood
...
Durada 
129 min
País 
Estats Units
Regne Unit
Gènere 
Drama
basat en fets reals
Música 
Tom Hodge
Secció de La Mostra