O Processo

Títol original 
O Processo

El proceso - Tráiler subtitulado

Llengües: Portuguès amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi
Premis i seleccions

Festival Internacional de Documentals de Buenos Aires 2018: Millor documental internacional

 

Festival Internacional de Cinema Independent IndieLisboa 2018: Premi del públic i premi Silvestre a millor pel·lícula

 

Festival Internacional de Cinema Documental de Madrid 2018: Millor llargmetratge documental

 

Visions du Réel, Festival Internacional de Cinema de Nyon, Suïssa, 2018: Millor pel·lícula

 

I nominat al Festival Internacional de Cinema de Berlín 2018 i als Premis Fénix 2018

Crítica

La cineasta brasilera María Augusta Ramos ens ofereix un potent documental que observa el procés d'impeachment que va acabar destituint la presidenta Dilma Rousseff.

Una pel·lícula que és necessària pels temps que corren. La informació circula molt ràpid i no hi ha manera de revisar totes les fonts. El que pretén Ramos és processar aquest entramat polític a través de dues temàtiques fortes: l'urgent i la informació falsa. En aquestes claus veiem moltíssims minuts de material d'arxiu, que contrasta molt bé amb el que es deia en aquell moment.

Ramos, que en la filmografia anterior ja va treballar sobre qüestions politicojudicials del seu país, se centra en els dies previs i posteriors de l’impeachment del dia 31 d'agost de 2016.

Els mitjans i les campanyes polítiques en molts moments posen el focus en qüestions que no són rellevants a la situació politicosocial d'algun país en particular. Aquí es busca filmar els fets i mostrar tot el que els canals de difusió van evitar o tergiversar d'acord amb els interessos personals de cadascun.

A O Processo, el principal atractiu és donar a l'espectador la sensació de ser testimoni dels ets i uts d'un esdeveniment històric. Perquè nosaltres en traguem les nostres pròpies conclusions, però a partir d'estar informats. Aquesta és la premissa del documental, més enllà del context brasiler sobre Dilma, la informació com a font valuosa per a l'opinió.

La cinta il·lustra com es va desenvolupar l'equip que va defensar a Rousseff, acusada d'alterar comptes públics. La seva estratègia i la seva lluita, davant d'una derrota gairebé inevitable.

Sense veu en off ni entrevistes, la cinta de més de dues hores de durada mostra els encreuaments entre els polítics participants i l'esquerda social al voltant d'aquest cas. Sembla molt, però res sobra en aquest documental. Els que hi apareixen, es tornen personatges poderosos i addictius per seguir les seves aventures.

Circ polític, càmeres de televisió, selfies, marxes, conferències de premsa i reunions als gabinets. El clam d'un poble per una representant política en dubte.

És normal que molts detalls se'ns escapin per no entendre la quotidianitat d'una societat aliena però la peripècia d'aquests subjectes és fascinant. Documental intens, rabiós i imprescindible, on el contingut guanya la forma de narrar.

Sebastian Manestar – cinefiloserial.com

 

 

Sala: 
Sala 4

Fitxa tècnica

Guió 
María Augusta Ramos
Fotografia 
Alan Schvarsberg
Intèrprets 
Documental
Dilma Rousseff
José Eduardo Cardozo
Lindbergh Farias
Eduardo Cunha
Janaina Paschoal
País 
Brasil
Secció de La Mostra