SHIMONI

Títol original 
SHIMONI

Shimoni - Trailer

Llengües Suahili, kikuiu i anglès, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Després de 7 anys a la presó, en Geoffrey, de 35 anys, ha de tornar a començar la seva vida a Shimoni, un tranquil poble de la Kenya rural, un lloc que detesta. Allí roman amagat al recinte de l'església catòlica local i mai no surt. Però, un diumenge després de missa, en Geoffrey veu un home amb una taca blanca als cabells. Petrificat, s'orina als pantalons i en un moment de ràbia mata un vedell. El monstre l'ha trobat al seu amagatall.

Premis i seleccions

Dues nominacions:

  • Festival Internacional de Cinema de Cleveland 2023: nominada en la competició de nova direcció
  • Festival Internacional de Cinema del Mar Roig 2022: nominada a millor pel·lícula
Crítica

En el seu primer llargmetratge, Angela Wanjiku Wamai explica la història d'un home en desacord amb el seu entorn i en guerra amb els seus dimonis interiors. Després de sortir de la presó, en Geoffrey és enviat al poble de Kenya on es va criar. Abans professor d'anglès, ara es veu obligat a reconduir la seva vida en una comunitat que va deixar enrere, fent feines manuals que li són alienes. Justin Mirichii ofereix una emotiva actuació d'aquest home torturat atrapat entre la vulnerabilitat de la víctima i la culpabilitat de l'agressor.

Seleccionada per a Bright Future, Shimoni és una meditació impactant sobre les conseqüències perdurables del trauma silenciat. El director es basa en una exposició visual equilibrada i en la càrrega simbòlica d'alguns detalls crucials, per tal de construir una narració lenta que no estigui exempta de misteri, alhora que aborda amb subtilesa qüestions relacionades amb els rols de gènere, la religió, la tradició i la modernitat, la comunitat i aïllament, i la manca de sistemes de suport adequats per a l'individu alienat.

Shimoni aborda el dolor profund i ineludible de les ferides obertes que, incapaces de trobar expressió i reconeixement, estan condemnades a ser distorsionades i recreades. La moderació esdevé el millor aliat del director i una decisió ètica en sintonia amb els problemes que planteja la pel·lícula.

 

 Cristina Álvarez López (iffr.com) – IFFR 2023: Bright Future

Tipus de sessió: 
Presencial

Sessions presencials programades

divendres 26 maig - 21.35
Sala: 
Sala 2

Fitxa tècnica

Guió 
Angela Wamai
Fotografia 
Andrew Mungai
Intèrprets 
Justin Mirichii
Muthoni Gathecha
Sam Psenjen
Vivian Wambui
Gitura Kamau
Da-niel Njoroge
Eddie Mbugua
Idris Fadhil
Irene Kariuki
Zainabu Muni
Durada 
97 min
País 
Kenya
Gènere 
Drama
Música 
Kato Change