Haifaa Al-Mansour

Biografia 

Haifaa Al Mansour és la primera dona directora de cinema a l'Aràbia Saudita i és considerada una de les figures més significatives del Regne. Es va llicenciar en Literatura a la Universitat Americana del Caire i va obtenir el màster en Direcció i Cinema de la Universitat de Sydney. L'èxit dels seus tres curtmetratges així com del seu guardonat documental de 2005 titulat Women Without Shadows, va influenciar tot un grup de dones cineastes al seu país i va ajudar a obrir el debat de la creació de sales de cinema a l’Aràbia Saudita. Al seu país, la seva obra és alhora lloada i vilipendiada per incentivar debats sobre assumptes considerats tabú, com la tolerància, els perills de l'ortodòxia i la necessitat que tenen els saudites d'una mirada més crítica a la seva cultura tradicional i restrictiva. A través de les seves pel·lícules i el seu treball a la televisió i als mitjans impresos, Al Mansur es va fer famosa per obrir una escletxa al mur de silenci que gira al voltant de les vides segrestades de les dones saudites i proporcionar una plataforma perquè les seves veus s’escoltin.

Filmografia

2018 Nappily Ever After (postproducció)

2017 Mary Shelley

2012 La bicicleta verde (com a Haifaa Al Mansour)

2005 Women Without Shadows (documental)

Premis

  • 2013 Premis BAFTA nominada a Millor Pel·lícula de parla no anglesa
  • 2013 Premis Independent Spirit: nominada a Millor Òpera Prima
  • 2013 Satellite Awards: nominada a Millor Pel·lícula Estrangera
  • 2013 National Board of Review (NBR): premi a la llibertat d’expressió
  • 2013 Associació de Crítics de Chicago: nominada a Millor Pel·lícula Estrangera
  • 2012 Oscar: selecció Pel·lícula Estrangera
  • 2012 Festival de Venècia 2: CICAE
  • 2012 Festival de Palm Springs: Millor Director
  • 2012 Festival Internacional de Cinema de Dubai: Millor Actriu i Millor Pel·lícula
Alemanya
Aràbia Saudita
2013
98 minuts

Wadjda té deu anys i viu en una societat tan tradicional que certes coses com anar amb bicicleta li estan totalment prohibides. Malgrat tot, és una nena divertida i emprenedora que voreja sempre el límit entre el que està autoritzat i el que està prohibit. Wadjda desitja tenir una bicicleta per poder competir amb el seu amic Abdullah en una cursa, però la seva mare no l'hi permet perquè les bicicletes són un perill per a la dignitat d'una noia. (FilmAffinity)

Llengües: Doblada en castellà

Alemanya
Aràbia Saudita
2019
104 min
Secció de La Mostra: 

Una dona es veu obligada a fer marxa enrere en un aeroport per culpa del seu tutor masculí, els papers no estan en regla. Motivada per aquest fet, decideix iniciar una campanya per lluitar contra les normes masclistes que imperen a l'Aràbia Saudita en relació a comportament social que discrimina les dones, i de la influència de la família en decisions importants i que haurien de ser unipersonals. (FilmAfinitty)

Llengües Àrab i anglès, amb subtítols en espanyol