Phil Grabsky

Biografia 

Phil Grabsky és un realitzador de documentals britànic amb seu a Brighton, East Sussex. La seva empresa Seventh Art Productions ha produït documentals per a televisió i cinema.

El treball de Grabsky com I, Caesar, Spain - In the Shadow on the Sun, The Great Commanders i Tim Marlow on... sèries, ha estat transmès en diversos canals del Regne Unit com BBC, Channel 4, Five i Sky Arts, i arreu del món.

La seva pel·lícula El niño que juega con los budes de Bamiyan es va estrenar als cinemes el 2003 i explica la història d’en Mir, de 8 anys, i la seva família que viuen a l'Afganistan posterior als talibans. La pel·lícula ha guanyat 13 premis, incloent-hi l'Hugo d'Or a Chicago a la Millor Pel·lícula i el primer premi al Festival Internacional de Cinema de Valladolid. Grabsky va continuar filmant en Mir i la seva família a l'Afganistan,  i ha publicat una segona actualització sobre en Mir i la seva família a The Boy Mirdie Years in Afghanistan (2011). Ell i el seu codirector Shoaib Sharifi continuen filmant a l'Afganistan i planegen llançar una pel·lícula final el 2021.

El 2006 va veure la finalització d’En busca de Mozart. La pel·lícula il·lustra la vida i obra del compositor a través d'entrevistes i actuacions en directe. La pel·lícula es va estrenar a la sala de concerts Barbican de Londres. Posteriorment, ha esdevingut una de les pel·lícules més populars mai realitzades sobre Mozart. Grabsky després va fer pel·lícules a la recerca de Beethoven, Haydn i Chopin.

Heavy Water: A Film for Chernobyl (2006) explora el desastre nuclear de Chernobyl a través de la poesia de Mario Petrucci.  Grabsky va treballar en conjunt amb el director David Bickerstaff per a aquest projecte que va guanyar el premi al Millor Curtmetratge Documental al Festival de Cinema Cinequest.

El 2007, Grabsky va completar Escape from Luanda, que explica la història de tres estudiants de l'única escola de música d'Angola. Altres pel·lícules inclouen pel·lícules d'història amb Terry Jones, pel·lícules sobre Pelé i Muhammad Ali, i més de 100 pel·lícules d'art amb Tim Marlow.

El projecte més recent de Grabsky, EXHIBITION ON SCREEN, connecta les principals exposicions de tot el món i les mostra en pantalles de cinema. La sèrie va començar LEONARDO FROM THE NATIONAL GALLERY i ara es projecta a més de 1500 cinemes a 55 països. Actualment es troba en producció la temporada 7, que inclou pel·lícules sobre Leonardo da Vinci, Lucian Freud i Frida Kahlo.

Una altra pel·lícula recent va ser Concerto: A Beethoven Journey, que va seguir el destacat pianista Leif Ove Andsnes mentre realitzava una gira tocant els cinc concerts per a piano de Beethoven.  Aquesta pel·lícula, així com la sèrie In Search Of , es tornaran a estrenar als cinemes el 2019 i 2020 per celebrar el 250 aniversari del naixement de Beethoven.

A més de fer pel·lícules, Grabsky ha publicat quatre llibres i ha estat jutge dels premis BAFTA, Emmy, RTS i One World. (hmong.es)

Afganistan
Regne Unit
2021
90 min
Secció de La Mostra: 

Documental sobre un noi astut que es va criar durant dues dècades en un dels països més perillosos del món. Quan coneixem en Mir per primera vegada, és un nen entremaliat de set anys que viu en una cova al costat dels budes de Bamiyan, recentment destruïts, al centre de l'Afganistan. Al llarg de vint anys, i a través de tota mena d'aventures i desventures, la pel·lícula segueix la seva vida fins que, convertit en un adult amb la seva pròpia família, decideix seguir la seva carrera com a càmera de televisió a Kabul. (seminci.es)

Llengües Anglès i dari, amb subtítols en català