Robert Guediguian

Biografia 

Fill de pare armeni i mare alemanya, Robert Guédiguian va néixer l'any 1953 a L'Estaque, barri portuari del nord de Marsella, que ha servit d'inspiració per a bona part de la seva filmografia i gairebé esdevé un personatge principal en les seves històries.

Guédiguian, que és un director atípic dins de les tendències tradicionals del cinema francès, es defineix a si mateix com un "director de barri". De fet, és un director amb una mirada compromesa amb la realitat més propera, una mirada humanista que reflexiona sobre la identitat i el compromís amb el nostre entorn.

Les seves pel·lícules parlen sempre de gent corrent amb problemes corrents, històries petites i profundes que fan que l'espectador es miri cap endins i cap endavant, cap a la utopia. L'esperit que destil·la de les seves pel•lícules és la suma de l'amistat, el compromís, les arrels, la identitat i les empremtes de la memòria.

És per això que Guédiguian, més que un director de barri, és un director universal. [ ...]

(bibliotecavirtual.diba.cat)

Filmografia

FILMOGRAFIA COM A DIRECTOR

2021 Mali Twist

 2019 Gloria Mundi

 2017 La casa junto al mar

 2015 Una historia de locos

 2014 El cumpleaños de Ariane

 2011 Las nieves del Kilimanjaro

 2010 On bosse ici! On vit ici! On reste ici! (curtmetratge) (codirector)

 2009 L'armée du crime

 2008 Lady Jane

 2007 Laissez-les grandir ici! (curtmetratge documental) (codirector)

 2006 Le voyage en Arménie

 2005 Presidente Mitterrand (El paseante del Champ de Mars)

 2004 Mi padre es ingeniero

 2002 Marie-Jo y sus dos amores

 2000 La ciudad está tranquila

 2000 ¡Al ataque!

 1998 De todo corazón

 1997 Marius y Jeannette

 1997 Nous, sans-papiers de France (curtmetratge) (codirector)

 1995 À la vie, à la mort!

 1993 El dinero de la felicidad

 1991 Dieu vomit les tièdes

 1986 Ki lo sa?

 1984 Rouge midi

 1981 Último verano

 

França
2017
07 minuts
Secció de La Mostra: 

En una petita cala prop de Marsella, en ple hivern, Angèle, Joseph i Armand tornen a casa del seu ancià pare. Angèle és actriu i viu a París, i Joseph acaba d'enamorar-se d'una noia molt més jove. Armand és l'únic que es va quedar a Marsella per portar el petit restaurant que regentava el seu pare. És el moment de descobrir què ha quedat dels ideals que els va transmetre el seu progenitor, del món fraternal que va construir en aquest lloc màgic al voltant d'un restaurant per a obrers. Però l'arribada d'una pastera a una cala veïna canviarà les seves reflexions... (FilmAffinity)

Estrena a Catalunya

Llengües: Francès amb subtítols en espanyol

Canadà
França
Senegal
2021
129 min
Secció de La Mostra: 

Ambientada a la Mali postcolonial dels anys 60, quan els joves de Bamako ballen el rock & roll acabat d’importar d'Occident i somien una renovació política, Mali Twist se centra en els personatges del Samba i la Lara. Ell és un jove socialista que s'enamora de l'enèrgica Lara durant una de les seves missions a la selva. Per escapar del seu matrimoni forçat, ella fuig en secret amb ell a la ciutat. Però l'espòs de la Lara no ho permetrà i la Revolució aviat els comportarà doloroses desil·lusions mentre somien un futur junts. (FilmAffinity)

Llengües Francès, amb subtítols en espanyol