Zhang Yimou

Biografia 

Fill d'un oficial de l'exèrcit del Kuomintang, Zhang Yimou va viure en les seves carns la desraó de les polítiques de Mao durant la Revolució Cultural. Va ser obligat a abandonar els estudis per treballar en una granja de cotó i contribuir així a la construcció de la nació socialista. Va ser durant aquest període quan va començar a desenvolupar les seves inquietuds artístiques com a pintor i, fonamentalment, com a fotògraf. El 1978 va reobrir les portes l'Acadèmia de Cinema de Beijing, després de la Revolució Cultural. Zhang va integrar la primera generació d'estudiants, i el 1982 es va graduar com un dels màxims exponents de l'anomenada Cinquena Generació. Va treballar com a fotògraf de, entre altres, Chen Kaige, abans de dirigir el seu primer llarg, Sorgo Rojo el 1987. La cinta va aconseguir el Lleó de Plata al Festival de Berlín, i va ser la carta de presentació a Occident d'un Zhang que es convirtiria en flagell del sistema, i en icona del cinema asiàtic en els anys successius amb pel·lícules com Semilla del crisantemo, La linterna roja, Qui Ju, una mujer china o Vivir, totes premiades en molts festivals. Amb els anys, Zhang va renunciar al cinema denúncia, relaxant el seu discurs amb cintes com Ni uno menos o El camino a casa, i amb el canvi de segle es va reinventar totalment com a director de superproduccions d'esmeradíssima factura com Hero, La casa de les dagas voladoras o La maldición de la flor dorada. Una mujer, una pistola y una tienda de fideos chinos, Amor bajo el espino blanco, Las flores de la guerra i Regreso a casa marquen una nova etapa de drames de personatges, que es veu momentàniament interrompuda pel seu retorn al wuxia, en aquest cas amb aroma hollywoodià, amb la seva primera pel·lícula rodada íntegrament en anglès, La gran muralla. (Guía del ocio)

Xina
2010
121 min
Secció de La Mostra: 

El film ens situa a la Xina dels anys seixanta, en plena Revolució Cultural. La Jing és una estudiant d'institut que, pel fet de ser filla d'un activista polític empresonat, és deportada a una província molt llunyana per ser "reeducada". Allà coneix en Sun, un jove encisador, fill d'un militar d'elit. Malgrat que una relació amorosa entre ells és impensable perquè procedeixen de cultures i de classes socials diferents, a ells no els importa.

Llengües Mandarí, amb subtítols en català

Xina
2014
111 min
Secció de La Mostra: 

Lu Yanshi és detingut com a pres polític en ple apogeu de la Revolució Cultural a la Xina. La seva dona, la professora Feng Wanyu, i la seva filla han d'enfrontar-se a aquesta realitat. Així, la nena comença a entregar-se a la dansa i s'esforça per aconseguir un paper protagonista. A principis dels anys setanta, després d'anys sense veure la seva família, Lu Yanshi aconsegueix escapar-se d'un camp de treball. D'aquesta manera intenta tornar a veure els seus éssers estimats, però la seva filla -per por que el retrobament afecti la seva carrera com a ballarina- ho impedeix. Temps després per fi podrà estar amb la seva dona, encara que no en les circumstàncies que imaginava, ja que Wanyu pateix problemes de memòria. Per això no pot reconèixer el seu marit, que el recorda de jove, i així, segueix esperant el seu retorn. D'aquesta manera Lu Yanshi es converteix en un estrany en la seva pròpia família. (Sensacine)

Llengües Mandarí, amb subtítols en espanyol

Hong Kong, Xina
Xina
2020
104 min
Secció de La Mostra: 

Un convicte és enviat a un camp de treball al desolat nord-oest de la Xina durant la Revolució Cultural del país. Utilitzant el seu enginy, i amb l'única finalitat de veure la seva filla, que ha estat filmada en una pel·lícula, aconsegueix escapar-se i fuig en direcció al cinema d'un poble proper. Allà espera trobar aquesta cinta de pel·lícula i aconseguir-la. No obstant això, en aquest lloc es creua amb una rodamon desesperada per aconseguir el mateix rodet de pel·lícula i que aconsegueix robar-lo. Curiosament, aquest enigmàtic objecte, que tots dos anhelen per motius molt diferents, esdevindrà l'arrel d'una inesperada amistat. (FilmAffinity)

Llengües Mandarí, amb subtítols en espanyol

Xina
2009
85 min
Secció de La Mostra: 

En Wang és un home pessimista, astut i avariciós, propietari d'un bar de tallarines en una ciutat situada en un paratge desèrtic de la Xina. No fa cas de la seva dona, una dona de llengua viperina que té una aventura amorosa amb en Li, un dels empleats d’en Wang. En Li és un home tímid que, malauradament per a ell, acaba guardant la pistola que la seva amant ha comprat per matar el seu marit. Però en Wang està al corrent de tot el que fan. Suborna l'agent de policia Zhang per matar la parella. Vist així, el pla és perfecte: tot se solucionarà gràcies a un final sagnant i cruel perfectament satisfactori per a ell. O si més no, això pensa. Però el malèvol Zhang té una altra idea al cap... Remake lliure de Sangre fácil (Blood Simple), òpera prima dels germans Coen. (FilmAffinity)

Llengües Mandarí i anglès, amb subtítols en espanyol / Doblada en català / Doblada en espanyol