La refugiada palestina Echlas Alazza i la treballadora sexual María Riot, entre les convidades de La Mostra d'enguany
Els cinefòrums d'aquesta 11a edició de La Mostra tindran temàtiques diverses, des de la situació del Rif (Marroc) fins a les relacions entre prostitució i pobresa.
La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat comença aquest dijous amb una programació diversa i potent, i com cada any, algunes de les pel·lícules projectades aniran acompanyades de convidats d'excepció.
La primera serà la refugiada palestina i amb diversitat funcional Echlas Alazza, protagonista del curtmetratge Puedo de Mohammad Al-Azza. Aquesta peça documental tracta sobre la seva vida i sobre com ha aconseguit adoptar i celebrar aquestes identitats i fer front als obstacles, a la recerca de la independència. Echlas és originària del poble palestí Beit Jibrin, encara que ha viscut tota la seva vida en el camp de refugiats d'Alazza. Amb distròfia muscular des del seu naixement, Echlas té una falta de mobilitat gairebé total. No volent dependre de la seva família, va començar un projecte de classes d'àrab i intercanvi cultural acollint a voluntàries de tot el món a la seva casa, a pintar com a forma d'expressió i font d'ingressos. El cinefòrum amb la convidada tindrà lloc divendres 3 de novembre a les 19.30h.
Dissabte serà el dia del conflicte del Rif (Marroc), i comptarem amb una experta en el tema per poder reflexionar-hi. Asmaa Aouattah és activista i agent d'igualtat, i visitarà La Mostra per presentar la pel·lícula Rif 58-59: Rompiendo el silencio, de Tarik Al Idrissi, sobre les revoltes del Rif a finals de la dècada dels 50. Aquesta mirada al passat ens servirà per mirar alhora al present i veure com està la situació a la zona marroquina. El cinefòrum serà dissabte 4 de novembre a les 19h.
La temàtica habitual de La Mostra donarà un gir el diumenge 5 de novembre amb la pel·lícula Alanis, d'Anahí Berneri, que va guanyar la Concha de Plara a la Millor Direcció i a la Millor Actriu (Sofía Gala) a la passada edició del Festival de Sant Sebastià. El film explica la història d'una prostituta i les seves penúries per sobreviure i cuidar del seu fill petit. Per obrir una mica de debat entorn a les relaciones de vegades inseparables entre prostitució i pobresa tindrem a María Riot, actriu porno, prostituta, feminista i defensora dels drets de les treballadores sexuals. D'origen argentí, Riot ens podrà donar una visió de primera mà d'un món ple de prejudicis. La tindrem aquest diumenge, a les 19.15h.
Per presentar la pel·lícula Arrels de resistència tindrem la propera setmana als seus realitzadors: el col·lectiu La recolectiva, que té per objectiu informar a nivell local (a Catalunya i Europa) sobre la situació actual dels territoris ocupats palestins, de les violacions de convenis i tractats internacionals per part d'Israel, així com també aconseguir més solidaritat i empatia amb la lluita palestina, ajuntant-se a la recol·lecta d'olives i / o amb les nostres accions o altres iniciatives contra l'Apartheid. El seu cinefòrum serà dijous 9 de novembre, a les 19.30h.
El conflicte a Síria és un dels temes més importants del moment, tot i que estem travessant un buit informatiu. Per tornar a reflexionar sobre aquesta temàtica tindrem al cineasta Jordi Oriola i Folch, que presentarà el seu curtmetratge At the syrian border acompanyat d'alguns dels protagonistes. Oriola és realitzador de documentals socials i llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona. La seva peça parla dels refugiats que han de refer la seva vida a territori europeu, i podrem veure-la (i escoltar al nostre convidat) el divendres 10 de novembre a les 19.15h.
L'última (però no menys important) dels convidats d'enguany és M. Dolors Bramon Planas, estudiosa de l'islam, de la seva teologia, història i societat, en especial de l'estatus de les dones musulmanes. Ella serà l'encarregada de tancar l'11a edició de La Mostra, amb la pel·lícula Investigating Paradise (Tahqiq fel djenna), la darrera pel·lícula del director Merzak Allouache, que té una trajectòria impressionant i de qui ja vam poder veure la seva pel·lícula Harragas (2009) a la IV Mostra Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya que vam celebrar a CineBaix. Aquest nou documental tracta del lloc que ocupa el paradís en la imaginació musulmana, i aquesta serà l'última de les reflexions que farem a La Mostra.
No et perdis tota la programació! Comencem dijous!