El públic respon a l'edició ampliada del Festival de Cinema Africà

28/06/2021

L’aposta per fer créixer el Festival de Cinema Africà ha tingut bona rebuda per part del públic. Després d’un any sense edició dedicada al continent africà arran de la pandèmia, La Mostra de CineBaix ho va compensar amb una edició més llarga, semblant a la del Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant del novembre. Del 27 de maig al 7 de juny es va desenvolupar una edició presencial amb una programació de 20 pel·lícules de 16 països diferents, complementades per xerrades i cinefòrums. Deu dies de celebració del cinema africà en totes les seves formes i possibilitats en què el públic ha respost positivament. De fet, les dades de públic han estat millors que les del 2019, la darrera edició. “Tenint en compte les circumstàncies sociosanitàries en què s’ha desenvolupat el festival, per nosaltres és tot un èxit”, afirma Xavier Bachs, director de La Mostra de CineBaix. L'edició es va tancar fa 15 dies, amb el final de l'edició virtual.

L’edició ampliada, de deu dies, ha estat “una primera experiència basada en el fet que hem coincidit amb dates amb el festival de referència de cinema africà a l’Estat espanyol, com és el FCAT, a Tarifa, que ens ha obligat a fer un esforç de programació totalment pròpia, perquè abans bevíem en bona part de la font del FCAT”, explica Bachs. Un esforç extra que també ha implicat contacte directe amb les distribuïdores de pel·lícules africanes, a més de contactar amb directors/es i traduïr i subtitular alguns dels títols. De fet, vuit de les pel·lícules s’han pogut veure en versió original subtitulada en català gràcies als recursos propis de La Mostra de CineBaix.

La programació d’aquest any ha inclòs una vintena de pel·lícules de 16 països diferents, de les quals 11 eren estrenes a l’Estat espanyol o a Catalunya. Per tot plegat, Bachs considera que “hem aconseguit un nivell molt alt” pel que fa a la programació”, perquè a més les pel·lícules programades “venien d’un bon recorregut pels festivals més prestigiosos d’arreu del món i algunes eren candidates dels seus països als premis Oscar”. I el fet que 7 dels títols coincidien amb les seleccionades a FCAT “reforcen la idea que són d’un nivell molt alt”, conclou Bachs.

El Festival de Cinema Africà 2021 va celebrar també mitja dotzena de cinefòrums i debats. Hi van participar directors i directores de pel·lícules projectades, com Jan Philipp Weyl, director de Running Against the Wind, pel·lícula de la inauguració del festival, María Pérez Sanz, de Karen, o Ana Hurtado, del documental Herencia. Per Bachs, els cinefòrums “sempre son les activitats mes agraïdes” i a més “gràcies a la implementació del sistema CINEBAIX. LIVE, hem pogut gaudir de la presencia a la sala d’un director ubicat a Etiòpia (mentre era traduït per la intèrpret ubicada a Sitges) o d’una directora ubicada a Extremadura”.

L’espai de debats s’ha complementat amb la presentació de dos llibres amb els autors i autores, que “són també activitats molt apreciades que permeten aprofundir amb els temes presentats a les pel·lícules”. En aquesta edició, Jordi Sant va presentar El petit imperi. Catalans en la colonització de la Guinea Espanyola, a la cloenda del Festival, i Gemma Torres "La virilitat d'Espanya a l'Àfrica. Nació i masculinitat al colonialisme al Marroc".

L’edició d’aquest any ha comptat també amb una part de la programació virtual. Un cop projectades a les sales de CineBaix, una dotzena de títols s’han pogut veure durant uns dies a la Sala 7 virtual de CineBaix. Una iniciativa, però, que no ha acabat de funcionar. Segons Bachs, “la resposta ha estat més fluixa” i ho atribueix també al fet que “comença a notar-se cert cansament de tant temps tancats a casa i la necessitat de sortir i compartir espais i pantalla gran”. De fet, les sessions amb més presència de públic han estat precisament aquelles en què hi havia també debat que permetia debatre i intercanviar impressions.

Un cop tancat el Festival de Cinema Africà, ara La Mostra de CineBaix ja està centrada en l’edició 2021 del Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant, que es farà al mes de novembre, tot i que encara no hi ha dates exactes.

Fotografia: Jordi Vinuesa (via Fet a Sant Feliu).