Iran serà el país convidat al Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant 2019

iran_orduckly_2
22/10/2019

La secció FOCUS posarà la mirada al país de l'Orient Pròxim, i la seva apassionant cinematografia. 

La Mostra de CineBaix celebrarà del 7 al 17 de novembre la primera cita de la seva 13a edició: el Festival de Cinema de la Mediterrània i el Llevant. Com la programació més veterana d'entre les quatre que formen l'actual Mostra (les altres són l'asiàtica al gener, la llatinoamericana al març i l'africana al maig), aquesta programació centrada al món àrab oferirà en deu dies una oportunitat única de conèixer a fons la cinematografia dels països nord-africans i de l'Orient Pròxim. Aquest any, a més, un d'ells tindrà un protagonisme especial a través de la projecció de quatre pel·lícules, que ens submergiran en històries personals, però també en la reflexió extra-fílmica de la seva situació sociopolítica. 

Parlem de l'Iran, país convidat d'aquesta edició i protagonista de la secció FOCUS, que cada any centra la seva atenció en un país o artista per aprofundir en el seu llegat. L'any passat va ser el torn de Nadine Labaki, directora libanesa de pel·lícules com la recent Cafarnaúm, i aquest cop toca ampliar una mica més l'objectiu i explorar la cinematografia actual d'un país imprescindible al Golf Pèrsic. Iran posseïx un cinema apassionant i combatiu, del qual han sortit cineastes de gran rellevància internacional com Jafar Panahi (Taxi Teherán), Ashgar Farhadi (Nader y Simin: Una separación), Abbas Kiarostami (El sabor de las cerezas), Maryam Keshavarz (Circunstancia), Samira Makhmalbaf (La Manzana) o Babak Anvari (Bajo la sombra). Aquests i tants altres conformen el Nou Cinema Iranià, que continua trencant barreres artístiques amb postulats polítics i històries introspectives. 

Les pel·lícules iranianes que es projectaran al marc de la secció FOCUS són: Wild Jonquils de Rahbar Ghanbari, que explica la història d'una petita escola que haurà de lluitar per aconseguir alumnes a la seva modesta zona rural perquè no els obliguin a tancar; Orduckly de Behrouz Gharib Pour, sobre una família que es veu obligada a traslladar-se a Teheran i on viuran l'opressió i manca de seguretats de la capital; Here (Iro) de Hadi Mohaghegh, en la qual un home farà el que pugui per evitar l'execució del seu fill i assegurar un futur al seu nét (i aquesta pel·lícula serà, a més, estrena exclusiva a l'estat espanyol); i First autograph for Rana de Ali Zhakan, on un novel·lista es mantindrà fidel a la seva professió fins i tot quan la necessitat arriba a la seva família. 

El monogràfic oferit gratuïtament pel diari La Directa, estret col·laborador de La Mostra, explorarà amb més profunditat la situació d'Iran i el seu cinema. Estigueu atents a les nostres xarxes per estar al dia de totes les novetats. Només queden dues setmanes perquè comenci la Festa Major del cinema al Baix Llobregat!