Més de 1.600 espectadors i l'èxit del nou Jurat Jove: Així ha estat l'inici de la 12a edició de La Mostra

mostra_cinebaix_2018
26/11/2018

Fem balanç de dades, noves seccions i experiències a aquesta nova edició de La Mostra de CineBaix amb el director, Xavi Bachs. 

La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat ha començat la seva 12a edició en un any decisiu. Després d'un període de canvis, el certamen santfeliuenc ha adoptat una estructura nova i diversa que s'estén des de novembre, amb la programació de la Mediterrània i el Llevant, fins al maig, amb el Cicle de Cinema Africà, passant per l'asiàtic al gener i el llatinoamericà al març. "Aquesta que acabem de celebrar inicia el model de 4 mostres en 1, que rep el nom general de Mostra de CineBaix", explica el seu director, Xavi Bachs, que confia a continuar consolidant aquesta estructura entre el públic habitual del certamen i presentar-la als nous espectadors i espectadores que s'apropin a les instal·lacions de CineBaix.

Les xifres, almenys, l'acompanyen: un total de 1.641 persones han assistit a les projeccions oferides entre el 8 i 18 de novembre en el marc de La Mostra, superant tot els índexs d'assistència recollits fins ara i demostrant que la seva separació en quatre cites anuals no afecta l'impacte que sempre ha tingut la programació dedicada al món àrab. Si comptem les dades de tot l'any obtenim una xifra de 3.265 espectadors

Respecte als títols de la programació, Bachs confessa una "especial satisfacció" per programar "pel·lícules de Síria i l'Iraq, països que estan patint greus conflictes armats, així com d'Aràbia Saudita, país que no disposa de sales d'exhibició de cinema". Però no són les úniques: el programa ha estat format per 28 títols amb 13 orígens diferents, des d'Algèria fins al Marroc, passant per Egipte, Tunísia o Palestina. També, a més, s'han projectat quatre produccions de cineastes catalans que aporten la seva visió dels conflictes àrabs des del gènere documental, tots ells integrants de la secció Des de l'altra riba. És el cas de Commander Arian d'Alba Sotorra, una de les sessions més exitoses d'aquesta edició. 

Els convidats han estat una peça clau en l'èxit de La Mostra. No només han estat els directors de les pel·lícules (com Sotorra, Marc Almodóvar o Paula R. Ainsa i Adrià Oliveras), sinó també experts a les temàtiques que es tractaven a la pantalla. En aquest espai ens han visitat personalitats com Míriam Hatibi, autora de Mira'm als ulls, o la historiadora Maria Rosa de Madariaga. A més, s'ha recuperat la secció Focus, centrada en la trajectòria d'un/a cineasta que representi a la perfecció l'esperit de La Mostra. En aquesta edició, l'homenatge ha estat per Nadine Labaki, directora libanesa, l'última pel·lícula de la qual va servir també com a inauguració el passat 8 de novembre. Parlem de Cafarnaúm, un film que va competir al Festival de Cannes i que arribava a CineBaix com a estrena inèdita a Catalunya. Amb ella, es van projectar també les dues anteriors pel·lícules de Labaki: ¿Y ahora adónde vamos? i Caramel

Una de les grans novetats d'aquest any ha estat la incorporació del Jurat Jove, format per quatre seleccionats que han seguit dia a dia les pel·lícules del festival per atorgar un premi a la Millor Pel·lícula de la competició. "Després de l'experiència del Premi del Públic a les diferents mostres del 2018, l'experiència amb el Jurat Jove ha sigut molt enriquidora i engrescadora", assegura Bachs. "El fet de la participació de joves, i a més de diferents poblacions de la comarca, amb una dedicació entusiasta a aquesta tasca, ens ha aportat una nova visió de les pel·lícules programades", continua, destacant que "la seva connexió amb l'entorn cinematogràfic de la comarca ens obre noves possibilitats" per arribar a més llocs del Baix Llobregat.

Iniciada la 12a edició, ara què? "El futur passa per ampliar l'oferta als centres educatius de la ciutat i de la comarca per a cada una de les quatre mostres al llarg del curs", apunta el director de La Mostra, la preocupació principal del qual és el creixement del projecte, tant en pel·lícules com en públic al llarg de tot el Baix. "Volem treballar la presència comarcal, és a dir, establir relacions amb els cineclubs de la comarca, els cinemes de proximitat que encara queden o els centres polivalents o culturals que vulguin acollir una presentació o proposta de les pel·lícules", afegeix. 

Però això ja serà el 2019, quan continuï la 12a edició de La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat, la gran cita cinèfila de la nostra comarca.