Punta de lanza

Títol original 
Punta de lanza
Títol en castellà 
Punta de lanza

Trailer documental Punta de Lanza

Llengües Espanyol i mosetén, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

L'Amazònia nord de Bolívia està al punt de mira de projectes extractivistes que amenacen els pobles que han custodiat els seus boscos. Noves carreteres, exploracions sísmiques i concessions forestals avancen selva endins, acorralant els territoris del poble tacana. Enmig d'aquest avanç, l'aparició de pobles en aïllament voluntari podria capgirar la partida.

Sobre la pel·lícula

Marc Gavaldà, investigador de la UAB especialista en conflictes ambientals a la regió amazònica, s'endinsa aquest cop als territoris del poble tacana, a la frontera nord de Bolívia. Una regió boscosa poc intervinguda, on la construcció de nous accessos i l'explotació de recursos està acorralant els territoris indígenes. En aquest avanç de les fronteres extractives, s'han fet visibles nous grups humans fins ara desconeguts i la vida dels quals perilla davant del silenciament d'empreses i govern.

El documental aborda el paradigma del desenvolupament i la ideologia que el promou, provocant la dissolució de les cultures dels pobles amazònics envestits per polítiques que transformen els seus territoris i modes de vida. La dignitat i resistència territorial pot evitar el col·lapse ecològic i cultural de l'Amazònia.

Punta de lanza és un projecte documental que aborda l'obertura d'accessos als boscos amazònics i els plans d'implementació de projectes carreters, hidroelèctrics i petroliers als Parcs Nacionals Pilón Lajas, Madidi i els Territoris Comunitaris d'Origen Tacana I i Tacana II. Es discutirà sobre com s'impulsen polítiques de colonització i desforestació a l'Amazònia a través de projectes agroindustrials i l'explotació il·legal de fusta i com aquestes activitats s’imbriquen en un model desenvolupista extractivista a la regió amazònica. Un documental que denunciarà els febles instruments de consulta cap als pobles afectats per projectes hidroelèctrics i hidrocarburífers, obrint el debat sobre els llenguatges de valoració de la riquesa dels territoris amazònics.

Un projecte del col·lectiu Alerta Amazònica que ha rebut col·laboracions d'organitzacions indígenes de la zona i moviments socials de Bolívia. Dirigida per Marc Gavaldà i música de Manu Estrada, emprèn la fase de postproducció i espera estrenar-se el març de 2020.

Fitxa tècnica

Director/a 
Durada 
70 min
País 
Bolívia
Gènere 
Documental
Producció 
Alerta Amazònica
Música 
Manu Estrada
Secció de La Mostra