Marc Gavaldà, investigador de la UAB especialista en conflictes ambientals a la regió amazònica, s'endinsa aquest cop als territoris del poble tacana, a la frontera nord de Bolívia. Una regió boscosa poc intervinguda, on la construcció de nous accessos i l'explotació de recursos està acorralant els territoris indígenes. En aquest avanç de les fronteres extractives, s'han fet visibles nous grups humans fins ara desconeguts i la vida dels quals perilla davant del silenciament d'empreses i govern.
El documental aborda el paradigma del desenvolupament i la ideologia que el promou, provocant la dissolució de les cultures dels pobles amazònics envestits per polítiques que transformen els seus territoris i modes de vida. La dignitat i resistència territorial pot evitar el col·lapse ecològic i cultural de l'Amazònia.
Punta de lanza és un projecte documental que aborda l'obertura d'accessos als boscos amazònics i els plans d'implementació de projectes carreters, hidroelèctrics i petroliers als Parcs Nacionals Pilón Lajas, Madidi i els Territoris Comunitaris d'Origen Tacana I i Tacana II. Es discutirà sobre com s'impulsen polítiques de colonització i desforestació a l'Amazònia a través de projectes agroindustrials i l'explotació il·legal de fusta i com aquestes activitats s’imbriquen en un model desenvolupista extractivista a la regió amazònica. Un documental que denunciarà els febles instruments de consulta cap als pobles afectats per projectes hidroelèctrics i hidrocarburífers, obrint el debat sobre els llenguatges de valoració de la riquesa dels territoris amazònics.
Un projecte del col·lectiu Alerta Amazònica que ha rebut col·laboracions d'organitzacions indígenes de la zona i moviments socials de Bolívia. Dirigida per Marc Gavaldà i música de Manu Estrada, emprèn la fase de postproducció i espera estrenar-se el març de 2020.
|