Marc Gavaldà

Biografia 

Marc Gavaldà, ambientòleg, professor-jardiner i periodista. Des de fa vint anys documenta conflictes ambientals i resistències indígenes als Andes i l’Amazonia . És autor de mitja dotzena de llibres, entre els quals  La recolonización (2003), Viaje a Repsolandia (2006). i Gas Amazónico (2013) i coautor d’una vintena de publicacions. Ha dirigit una desena de documentals entre ells  Patagonia petrolera (2008), Alerta Amazónica (2013), Asfaltar Bolivia (2015), Lágrimas de aceite (2017), Punta de lanza (2019) i Sangre derramada (2024). Realitzador a LaMosca.tv, el canal lliure i comunitari de Barcelona, on participa activament en programes com Documistan, Contrainfos i Muntanya i Llibertat.

Filmografia

2024 Sangre derramada (documental)
2020 Punta de lanza (documental)
2017 Lágrimas de aceite (documental)
2015 Asfaltar Bolívia (documental)
2013 Alerta Amazònica (documental)
2012 Los Nahua 20 años después (documental)
2008 Patagonia petrolera (documental)
2005 Tentayapi, el pueblo intacto (documental)
2002 Vivir sobre el pozo (documenal)

Perú
2017
62 minuts
Secció de La Mostra: 

"Ens diuen que no podem veure aigua del riu ni pescar, però no ens queda altre remei"-afirma l’apu de la comunitat awajún de Pakun, a la riba del riu Chiriaco.
Lágrimas de aceite explora les conseqüències de la caducitat de la infraestructura de la indústria petroliera al cor de l’Amazònia. Un recorregut que dona veu a les comunitats indígenes afectades directes pels més de 10 vessaments de cru provocats per l’Oleoducto Norperuano l’any 2016.  Un descens per les aigües contaminades del riu Marañón fins a desembocar al riu Amazones. Denúncies de vulneració dels drets a la vida dels pobles riberencs Awajún, Huampis i Kukamas.Una reflexió de la vessant més crua del model de consum de petroli.

Versió original en espanyol

Bolívia
2020
70 min
Secció de La Mostra: 

L'Amazònia nord de Bolívia està al punt de mira de projectes extractivistes que amenacen els pobles que han custodiat els seus boscos. Noves carreteres, exploracions sísmiques i concessions forestals avancen selva endins, acorralant els territoris del poble tacana. Enmig d'aquest avanç, l'aparició de pobles en aïllament voluntari podria capgirar la partida.

Llengües Espanyol i mosetén, amb subtítols en espanyol

Espanya
Perú
2024
70 min

L’empresonament del president peruà Pedro Castillo i la presa del poder il·legítimament de Dina Boluarte, el desembre de 2022, generaren una onada de protestes que foren reprimides amb armes letals per policia i exèrcit. Les poblacions d’Andahuaylas, Ayacucho i Juliaca foren escenaris de les massacres més sagnants. El documental dona veu a les víctimes i als pobles quítxua i aimara del sud rural del Perú, mobilitzats en un clam per la justícia i contra la impunitat.

Llengües Espanyol