Marc Gavaldà

Biografia 

Marc Gavaldà és llicenciat en Ciències Ambientals per la UAB, i des de fa més de deu anys investiga i documenta els conflictes ambientals del petroli dels pobles amazònics i de la Patagònia. És autor de llibres com Las manchas del petróleo boliviano (1999), La recolonización (2003), Viaje a Repsolandia (2006), RepsolYPF: un discurso socialmente irresponsable (2007) i Patagonia petrolera, el desierto permanente (2008). Ha realitzat documentals com Vivir sobre el pozo (2002), Tentayapi (2005) i Patagonia petrolera (2008). Participa activament en el col·lectiu Repsolmata i en el consell de redacció de la revista Ecologia Política.

Filmografia

2020 Punta de lanza (documental)

2017 Lágrimas de aceite (documental)

2015 Asfaltar Bolívia (documental)

2013 Alerta Amazònica (documental)

2012 Los Nahua 20 años después (documental)

2008 Patagonia petrolera (documental)

2005 Tentayapi, el pueblo intacto (documental)

2002 Vivir sobre el pozo

Premis

Aquest documental, estrenat l'abril de 2017, ha estat reconegut en més de 20 festivals i ha guanyat premi al Festival de Cine Invisible de Bilbao.

Perú
2017
62 minuts
Secció de La Mostra: 

"Ens diuen que no podem veure aigua del riu ni pescar, però no ens queda altre remei"-afirma l’apu de la comunitat awajún de Pakun, a la riba del riu Chiriaco.
Lágrimas de aceite explora les conseqüències de la caducitat de la infraestructura de la indústria petroliera al cor de l’Amazònia. Un recorregut que dona veu a les comunitats indígenes afectades directes pels més de 10 vessaments de cru provocats per l’Oleoducto Norperuano l’any 2016.  Un descens per les aigües contaminades del riu Marañón fins a desembocar al riu Amazones. Denúncies de vulneració dels drets a la vida dels pobles riberencs Awajún, Huampis i Kukamas.Una reflexió de la vessant més crua del model de consum de petroli.

Versió original en espanyol

Bolívia
2020
70 min
Secció de La Mostra: 

L'Amazònia nord de Bolívia està al punt de mira de projectes extractivistes que amenacen els pobles que han custodiat els seus boscos. Noves carreteres, exploracions sísmiques i concessions forestals avancen selva endins, acorralant els territoris del poble tacana. Enmig d'aquest avanç, l'aparició de pobles en aïllament voluntari podria capgirar la partida.

Llengües Espanyol i mosetén, amb subtítols en espanyol