Sergio & Serguéi

Títol original 
Sergio & Serguéi
Títol en castellà 
Sergio & Sergei

SERGIO & SERGUEI TRAILER OFICIAL CUBA

Llengües Espanyol, anglès i rus, amb subtítols en espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

Any 1991. L'antiga URSS es desintegra i Cuba entra en una gran crisi econòmica. Sergio, radioaficionat i professor de Marxisme, no sap què fer per reorientar la seva vida. Per la seva banda, Serguéi, l'últim cosmonauta soviètic, es troba gairebé oblidat a l’avariada estació orbital MIR. Sergio i Serguéi es comuniquen, donant inici a una amistat que els ajudarà a enfrontar els canvis que tenen lloc en els seus respectius països. (Filmaffinity)

Premis i seleccions

Festival Internacional de Cinema de Panamà (IFF Panamà) 2018

IFF Panamà a millor pel·lícula d'Amèrica Central i el Carib

 

Festival de Cinema de Mill Valley 2018

Premi del públic

 

Festival de Cinema Espanyol de Màlaga 2018

Premi Signis i premi del jurat jove a millor pel·lícula

Crítica

“Sergio & Serguéi” és una comèdia divertida, que alhora sap mostrar la dura realitat sota la qual viuen els cubans, i ens deixa una metàfora final molt suggerent»

Sergio & Serguéi, l'última obra del veterà director i guionista Ernesto Daranas, és una deliciosa història basada en fets reals lliurement desenvolupats. Ambientada a l'any 1991, quan la caiguda del mur de Berlín i l'enfonsament de l’URSS deixen Cuba enmig d'una gran crisi econòmica. Sergio, el protagonista de la nostra història, és un radioaficionat que de tant en tant intercanvia converses amb un amic als EUA, interpretat en clau humorística per Ron Perlman, el qual recordem en el seu paper de cap de la banda de motards a la sèrie Hijos de la anarquía. Sergio, llicenciat en filosofia marxista per la Universitat de Moscou, a hores d'ara viu donant classes de forma precària en una escola. D'altra banda, l'últim cosmonauta soviètic, Sergei Krikaliov, es troba a l'estació espacial MIR a punt de batre la plusmarca d'estada a l'espai, però l'estació està avariada i li comuniquen que la nova Rússia ja no té pressupost per mantenir el programa espacial. Enmig de tot això Sergio, gràcies a la seva emissora, contacta casualment amb l'astronauta soviètic... El que segueix a continuació és una brillant comèdia d'aquest veterà director i guionista cubà. Som davant d'una coproducció entre Espanya, Cuba i els EUA i sense ser una gran superproducció, podem gaudir d'uns magnífics efectes especials que resolen perfectament totes les escenes que es desenvolupen a la nau i a l'espai exterior i encara li dona marge per inserir-hi algunes escenes oníriques realment divertides.

Sergio & Serguéi aconsegueix mantenir un ritme sense pausa que aprofita per ridiculitzar amb humor la burocràcia cubana, i aconsegueix moments realment hilarants en què els diàlegs ens fan deixar anar la riallada més d'una vegada. El guió és brillant i enginyós i aconsegueix empènyer la trama cap endavant fent que ens interessem cada vegada més per la història, farcint-ne el desenvolupament de petits detalls que aconsegueixen mantenir el nostre interès.

En l'aspecte de la interpretació, cal destacar la gran tasca de Tomás Cao en el paper del radioaficionat que parla amb soltesa l'anglès amb el seu amic dels EUA i el rus amb el cosmonauta soviètic sense perdre en cap moment una barreja d'humor i de fina ironia. Igualment magnífic està Héctor Noas en el seu paper del cosmonauta soviètic Sergei Krikaliov que xampurreja paraules en espanyol. Un lloc a part mereix la deliciosa composició que Allín de la Caridad Rodríguez fa de la nena petita filla del protagonista.

En definitiva, Sergio & Serguéi és una comèdia divertida i entretinguda, que et manté tota l'estona amb el somriure als llavis, que en diversos moments esdevé riallada, alhora que sap mostrar la dura realitat sota la qual viuen els cubans, i ens deixa una metàfora final molt suggerent. Altament recomanable per passar una estona divertida i de passada ens deixa un parell d'idees per reflexionar a la sortida.

Chusé Inazio Felices – elcineenlasombra.com

Sala: 
Sala 4

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Ernesto Daranas
Marta Daranas
Fotografia 
Alejandro Menéndez
Intèrprets 
Camila Arteche
A. J. Buckley
Ana Gloria Buduén
Tomás Cao
Yuliet Cruz
Idalmis Garcia
Mario Guerra
Armando Miguel Gómez
Héctor Noas
Ron Perlman
Dayna Posada
Rolando Raimjanov
Ailín de la Caridad Rodriguez
Luis Manuel Álvarez
Durada 
93 min
País 
Cuba
Espanya
Gènere 
Drama
Música 
Tom Linden
Micka Luna
Secció de La Mostra