Temblores

Títol original 
Temblores
Títol en castellà 
Temblores

Temblores - Trailer (HD)

Llengües Espanyol

Fitxa tabs

Sinopsi

El Pablo es podria descriure com el pare model, afectuós amb els seus dos fills, amb una feina acomodada, pacient amb la seva dona i practicant de l'església evangèlica; però la seva vida perfecta comença a esfondrar-se quan es permet ser ell mateix i s'enamora d'un home. Enfrontat a la seva família i creences contra el seu autèntic ésser, el Pablo s'enfronta a la intolerància de la societat i de la seva pròpia família quan és forçat a internar-se en un centre de teràpia de conversió sexual si vol seguir veient els seus fills.(sensacine.com)

Premis i seleccions

Festival Internacional de Cinema de Costa Rica 2019: premi a la millor pel·lícula centreamericana

Festival Internacional de Cinema de Guadalajara 2019: premi a la millor fotografia (Luis Armando Arteaga) en la Competició Iberoamericana, i premi Mayahuel a la millor fotografia (Luis Armando Arteaga)

Icaro-Festival de Cinema i Vídeo a Centreamèrica 2019: premi al millor llargmetratge centreamericà, i  2 premis a millor actuació (Juan Pablo Olyslager i Mauricio Armas Zebadúa)

L. A. Outfest 2019: premi del Gran Jurat a l’actuació destacada en una narrativa internacional (Juan Pablo Olyslager)

LesGaiCineMad, Madrid Festival Internacional de Cinema LGTBI 2019: premi del Jurat al millor guió (Jayro Bustamante)

Festival Internacional de Cinema de Minneapolis St. Paul 2019:  premi al cineasta emergent (Jayro Bustamante)

NewFest: New York's LGTB Film Festival 2019: premi al millor llargmetratge narratiu

Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià 2019: premi Sebastiane a la millor pel·lícula llatinoamericana

Festival de Cinema Llatinoamericà de Tolosa 2019: premi del Públic en la competició de ficció, i premi

Rail d’Or (Jayro Bustamante)

I diverses nominacions

Crítica

Jayro Bustamante supera la intensitat i magnitud 7 en l'escala cinematogràfica

 

Setè i apoteòsic Premi Sebastiane Latino

Jayro Bustamante ha decidit donar protagonisme a una cinematografia, la guatemalenca, que fins fa poc era pràcticament desconeguda fora de les seves fronteres. [...] Amb només un parell de documentals, des del 2006, i tres joies cinematogràfiques: Ixcanul, Temblores i La Llorona, ha construït un univers fílmic d'una impecable congruència: la pressió de la política i la societat del país contra els individus que no formin part de la majoria. Racisme, masclisme, homofòbia, genocidi, guerra civil i misogínia.

[...]

Pablo, encarnat a la perfecció per l'actor Juan Pablo Olyslager, després d'un dia de feina, torna a casa amb la família. Burgesia més que acomodada, creients, al límit del que és insospitable, com el 98% de la població del país, que l'espera amb els ganivets afilats. I ell ho sap perquè, des del punt de vista del clan familiar, ha comès l'imperdonable: no seguir la via que li havien traçat des del seu naixement, d'acord amb la seva posició, i llançar-se, per fi, a ser ell mateix. La metàfora del tremolor a la ciutat, al mateix temps que la seva oficial sortida de l'armari, anuncia que el seu projecte de vida serà més aviat agitat.

Les pel·lícules sobre les teràpies de reorientació sexual (també conegudes com a conversió sexual, reparativa o, senzillament i planerament, de deshomosexualització perquè no n’hi ha cap que adopti la teràpia inversa, la desheterosexualització) han proliferat en els últims temps. Però la que mostra Jayro Bustamante és la més esgarrifosa possible.

El protagonista es debat entre viure la seva vida amb l'home que ha conegut, i això implica renunciar a molt, fins i tot a tornar a veure els seus fills, i tornar 'al bon carril', ajudat pels membres d'una congregació evangelista (en realitat, el quart poder actual de Guatemala).

Amb el seu rigor i imaginació formal ja mostrada en l'enlluernadora Ixcanul, el cineasta crea tres ambients ben diferenciats: tons neutres per a l'ambient familiar, càlids per a la seva nova vida i els carrers bulliciosos guatemalenques, i un tercer, clínic, fred i terrorífic, de les sales de la influent congregació.

Després d'una primera part en què la seva dona no deixa de ser una nina de vellut apartada a un racó, l'actriu Diane Bathen, impressionant i magnífica en aquest paper, decideix prendre, també, les regnes de la seva vida i lluitar per conservar el seu matrimoni. La lluita comença, els tremolors emocionals s’incrementaran.

Temblores assoleix un punt àlgid, pràcticament insuperable, en el tancament del film. L'última escena és de les que no s'obliden. Una de les pel·lícules que millor han retratat la manipulació de les sectes religioses, que en les últimes dècades estan prenent, de fet, el poder a molts dels països llatinoamericans. Imprescindible.

Carlos Loureda – fotogramas.es

Sala: 
NOMÉS DISPONIBLE PER A SOCIS

Fitxa tècnica

Director/a 
Guió 
Jayro Bustamante
Fotografia 
Luis Armando Arteaga
Intèrprets 
María Telón
Juan Pablo Olyslager
Pedro Javier Silva Lira
Diane Ba-then
Mauricio Armas
Durada 
107 min
País 
França
Guatemala
Luxemburg
Gènere 
Drama
Música 
Pascual Reyes
Secció de La Mostra