Jayro Bustamante

Biografia 

El guionista, productor i director Jayro Bustamante va néixer a Guatemala el 1977. Va estudiar Comunicació a la Universitat de Guatemala i va començar la seva carrera com a director d'anuncis publicitaris a l'agència Ogilvy & Mather. Més endavant va estudiar Direcció al Conservatori Lliure du Cinéma Français de París i Guió al Centre Sperimentale di Cinematografia de Roma. El 2006 va fer el seu primer vídeo Tout est question de fringues. El 2009 va tornar a Guatemala i va fundar, juntament amb Marina Peralta, una casa productora anomenada La Casa de Producción amb la qual ha produït la majoria de les seves pel·lícules, entre elles Usted (2009) i el documental Au détour des murs, les rostros d'une cité (2010). El 2015 la seva cinta Izcanul li va valer reconeixement internacional, convertint-lo en el primer director guatemalenc amb una pel·lícula seleccionada per participar al Festival de Cinema de Berlín. La pel·lícula va participar en festivals internacionals i va ser seleccionada com l'entrada guatemalenca a millor pel·lícula en llengua estrangera per als Premis de l'Acadèmia. El seu projecte més recent com a director és la cinta Temblores, projectada al festival de cinema a Berlín 2019.

Filmografia

 2019 La llorona

 2019 Temblores

 2015 Ixcanul

 2012 Cuando sea grande (curt)

 2006 Tout est question de fringues (vídeo curt)

França
Guatemala
2019
96 min
Secció de La Mostra: 

Durant el conflicte armat de Guatemala, l’Alma i els seus dos fills són assassinats sota les paraules "si plores, et mato".

Passats trenta anys, el tribunal obre una causa penal contra Enrique Monteverde, qui va estar al capdavant del genocidi, però acaba sent absolt quan el judici es declara nul. La població s'aixeca en ira contra la sentència, i alhora l'esperit de l’Alma es desperta buscant la justícia que el tribunal li ha negat. A les nits, l’Enrique comença a sentir plors, però poc sospita de la seva nova mestressa de claus. (Sensacine)

França
Guatemala
Luxemburg
2019
107 min
Secció de La Mostra: 

El Pablo es podria descriure com el pare model, afectuós amb els seus dos fills, amb una feina acomodada, pacient amb la seva dona i practicant de l'església evangèlica; però la seva vida perfecta comença a esfondrar-se quan es permet ser ell mateix i s'enamora d'un home. Enfrontat a la seva família i creences contra el seu autèntic ésser, el Pablo s'enfronta a la intolerància de la societat i de la seva pròpia família quan és forçat a internar-se en un centre de teràpia de conversió sexual si vol seguir veient els seus fills.(sensacine.com)

Llengües Espanyol