Kazim Öz

Biografia 

Kazim Öz, conegut com a director, escenògraf, editor, cinematògraf i productor de moltes pel·lícules guardonades, va néixer el 1973 a Dersim, a Turquia, amb un origen kurd. El 1992 fou director del Teatre Jiyana Nu de Şişli. Després fundà les productores cinematogràfiques Yapim 13 i Mesopotamya Sinema, on va treballar durant anys.

Va ser detingut el 24 de novembre de 2018 a Dersim, com a part d'una investigació duta a terme des de l'oficina del fiscal general de Diyarbakır. Acusat de "pertinença a una organització criminal" i "propaganda per a una organització il·legal", va ser detingut al ferri Pertek que va d’Elazığ a Dersim. El 25 de novembre, després de declarar al Palau de Justícia de Diyarbakir, va ser posat en llibertat sota control judicial.

Filmografia

 2017 Zer

 2015 Çinara sipî (documental)

 2014 He bû tune bû / Varmış Bir Yokmuş (documental)

 2009 Demsala dawi: Sewaxan / Son Mevsim: Şavaklar (documental)

 2008 Bahoz / Fırtına

 2005 Dûr / Uzak (documental)

 2001 Fotograf

 1999 Ax / Toprak (curt)

 1999 Teknede (curt documental)

 1998 Wenda (curt)

 1997 Agire Jiyan: Rehsan (curt)

 1996 Ellerimiz kanat olacak uçup gidecegiz (curt documental)

 1996 El yordamiyla renkler (curt documental)

Alemanya
Estats Units
Turquia
2019
113 min
Secció de La Mostra: 

Història d'un jove que s'embarca en un viatge a Turquia després que la seva àvia Zarife mor de càncer en un hospital de Nova York. A través de la història de la Zarife, la pel·lícula aborda el tema de la massacre de població kurda de 1938 a Dersim i el silenci del que va passar en la història oficial turca.

(amistadkurdistan.org)

Llengües Turc, kurd i anglès, amb subtítols en espanyol