Ja tenim la programació d’enguany de la Mostra de cinema de la Mediterrània i del Llevant. Una Mostra amb ulls de dona

24/10/2023

La Mostra de CineBaix. Mostra de cinema internacional del Baix Llobregat enceta la 17a edició amb cinema de la Mediterrània i del Llevant, del 2 al 12 de novembre a Sant Feliu de Llobregat

Un total de 17 pel·lícules, de 9 països diferents, 11 de les quals dirigides per dones

Un any més, i ja en van disset, La Mostra de CineBaix es consolida com una cita cinematogràfica imprescindible al Baix Llobregat. Aquesta 17ª edició comença amb la Mostra de cinema de la Mediterrània i del Llevant, centrada en països del sud la Mediterrània i del Llevant (al gener en Àsia, al març en Llatinoamèrica i al maig en Àfrica). Una oportunitat d’endinsar-nos en móns pocs coneguts i d’una gran riquesa cultural, en històries individuals i col·lectives, socials i polítiques.

La Mediterrània i el Llevant a través de la mirada de les seves directores

Aquesta nova edició de la Mostra de cinema de la Mediterrània i del Llevant posa el focus en pel·lícules dirigides per dones. A través de la mirada de vuit directores podrem veure onze pel·lícules (d’un total de disset que conformen la programació d’enguany) de països com Tunísia, Marroc, Algèria, Líban i Kurdistan.

De la tunisiana Kaouther Ben Hania podrem veure Las cuatro hijas i El hombre que vendió su piel. I de la també tunisiana Leyla Bouzid, Una historia de amor y deseo.

De la marroquina Maryam Touzani, Adam i El caftán azul.

De l’algeriana Mounia Meddour, Houria (Libertad) i Papicha, sueños de libertad. I d’Adila Bendimerad, també algeriana, La última reina.

De la libanesa Mounia Akl, Costa Brava, Líbano.

I dues pel·lícules de directores kurdes: Kobane, d’Özlem Yasar, i Rojek, de Zayne Akyol.

Destaca la presència de les dues darreres obres de la tunisiana Ben Hani, de les quals Las cuatro hijas obrirà aquesta edició de La Mostra. La cinta fou nominada a millor pel·lícula al Festival de Canes i al de Valladolid, i a Canes va guanyar el Golden Eye a la millor pel·lícula documental del festival. Es tracta d’una innovadora hibridació entre documental i ficció que explica la vida de l’Olfa, tunisiana i mare de quatre filles, dues de les quals van desaparèixer. D’altra banda, tres llargmetratges d’aquesta directora han representat Tunísia als Oscar.

De la Primavera Àrab a l’Estat Islàmic

Aquesta edició inclou tres títols sobre la desfeta de la primavera àrab i la pervivència de l’Estat Islàmic. Harka, de Lotfy Nathan, se centra en els angoixes d’un jove tunisià que ha de responsabilitzar-se de les seves germanes després de la mort del pare; una història inspirada en Mohamed Bouazizi, la immolació del qual va ser un dels detonants de la Primavera Àrab. Els altres dos títols ens ofereixen una mirada sobre el Kurdistan: Kobane, d’Özlem Yasar, i el documental Rojek, de Zayne Alyol.

L’altra riba de la Mediterrània

Dues pel·lícules, dos exemples, sobre com tractem la població migrant a l’altra riba, al nord de la Mediterrània. D’una banda, Bidasoa 2018-2023, del basc Fermín Muguruza, un treball documental amb parts d'animació que explica la història poc divulgada de les morts a la frontera bascofrancesa. I de l’altra, Una cuestión de honor, on el director algerià Rachid Hami recull la història real del seu germà mort en una novatada a la prestigiosa acadèmia francesa de Saint-Cyr.

I des de l’altra riba, la directora Zayne Alyol, d’origen kurd establerta al Canadà, en el documental Rojek indaga sobre les motivacions dels terroristes de l'Estat Islàmic. I dels directors belgues d’origen marroquí Adil El Arbi i Bilall Fallah podrem veure Rebel, una pel·lícula molt impactant sobre dos germans belgues que se'n van a Síria obligats a lluitar per a l'ISIS.

L’actriu Lubna Azabal protagonitza quatre pel·lícules d’aquesta edició

Nascuda a Brussel·les el 1973, Lubna Azabal és una actriu belga de pare marroquí i mare espanyola. Ha treballat tant en pel·lícules franceses com àrabs. La seva presència en pel·lícules de ressò internacional com Paradise now (2005) o Incendis (2010) l’han consolidada com una de les cares cinematogràfiques del món àrab.

En la programació d’aquesta 17a edició de La Mostra de CineBaix, la trobarem en quatre pel·lícules: Adam i El caftán azul, de la directora marroquina Maryam Touzan; i Rebel i Una cuestión de honor. Quatre títols que evidencien que Lubna Azabal és una actriu rellevant en l’audiovisual francobelga i que les dones cineastes marroquines compten amb ella per liderar els seus projectes.

Xerrades i cinefòrums complementen les projeccions

Però La Mostra de CineBaix és més que un certamen cinematogràfic, és també un espai de reflexió, no només centrat en les imatges sinó també en les converses i els debats. Per això en la programació hi trobem:

divendres 3 a les 19.10 h: Projecció de Harka i cinefòrum: Tunísia: gendarme d’Europa? amb Ricard González, politòleg i periodista freelance especialitzat en el món àrab.

dissabte 4 a les 17.00 h: Projecció de Kobane i cinefòrum sobre el Kurdistan, amb Jaume Pujades, que ha col·laborat amb Komuna Films a Rojava, i forma part del Rojava Information Center com a càmera i editor.

diumenge 5 a les 18.45 h: Projecció de Rebel i cinefòrum: Del desencís de les primaveres àrabs a la pervivència de l’Estat islàmic, amb un membre del Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

dissabte 11 a les 18.30 h: Projecció de Houria (Libertad) i cinefòrum sobre la Mediterrània amb ulls de dona, amb Marta Armengou, cofundadora i directora de Filmtopia (plataforma de continguts especialitzada en cinema fet per dones).

diumenge 12 a les 18.40 h: Projecció de Bidasoa 2018-2023 i cinefòrum sobre rutes migratòries, amb Miguel Pajares, president d’honor de la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi i membre d’Ecologistes en Acció.

I també una exposició d’obres d’art

Els dies de La Mostra, al vestíbul de CineBaix, hi haurà una exposició d’obres d’art d’artistes que han respost a la convocatòria promoguda des del Cicle Efímers - experiències artístiques, del Circuit d’Art de Sant Feliu, una convocatòria oberta a qualsevol persona que, a través de qualsevol tècnica artística, vulgui participar amb una obra en una exposició temàtica col·lectiva sota el fil conductor comú de la Mediterrània.

Ens agradarà que vingueu!

programa de mà en pdf.

pantalla_programacio_mediterrania_i_llevant_2023_page-0001_0.jpg