La Mostra de CineBaix porta les pel·lícules més premiades i rellevants del cinema africà

23/05/2022

Un total de 14 pel·lícules (9 inèdites a Catalunya i 2 preestrenes al nostre país) i 7 curtmetratges, d’11 països diferents, que retraten la gran diversitat cultural del continent africà.

La Mostra de CineBaix ofereix, un any més, una selecció de pel·lícules que provenen del continent amb més dificultats per produir cinema. Amb molt d’esforç, però, un grup reduït de cineastes demostren passió pel setè art.

Del 26 de maig al 5 de juny podrem gaudir d’històries que arriben de diferents territoris africans: Senegal, Txad, Malawi, Ghana, Uganda, República Democràtica del Congo...

El Festival l’obrirà Mali Twist, de Robert Guédiguian, vista al Festival de Valladolid 2021 i que fins a l’agost no arribarà als cinemes comercials. Ambientada a la Mali postcolonial dels anys 60, es tracta d’una història d’amor romàntica en l’eterna lluita entre els ideals revolucionaris i les tradicions conservadores.

Una de les estrenes més interessants de l’edició d’enguany és, sens dubte, Lingui. Lazos sagrados, film procedent del Txad que va competir per la prestigiosa Palma d’Or a Canes l’any passat. La cinta -que encara no s’ha estrenat a les sales comercials del nostre país­- és un drama social sobre una mare que posa en perill la seva vida quan s’assabenta que la seva filla de 15 anys està embarassada i vol avortar.

Un altre títol interessant és la gran guanyadora dels African Movie Academy Awards (els Òscar del cinema africà): La mujer del enterrador, retrat d'una parella africana que haurà d'enfrontar-se a un problema de salut. El protagonista, Omar Abdi, va guanyar el premi a millor actor als premis del cinema africà, i diversos guardons a diferents festivals d’arreu del món.

Des de Malawi arriba Fatsani – Tale of Survival, una pel·lícula de Gift Sukez Sukali presentada als Oscar des d’aquell país, sobre una noia que lluita contra la pobresa i la corrupció.

També tindrem doble sessió d’un prestigiós cineasta de documentals, el controvertit belga Thierry Michel. D’una banda, estrenarem L'empire du silence, que explica amb profunditat dos assassinats que van passar el març de 2017 a la República Democràtica del Congo i que van sacsejar la societat del país. Posteriorment, estrenarem L'homme qui répare les femmes: la colère d'Hippocrate, una pel·lícula més optimista on es parla del doctor Mukwege, nominat al Premi Nobel de la Pau pel seu compromís contra la violència sexual perpetrada contra les dones. 

I encara un altre documental d’un to notablement diferent: Once upon a time in Uganda, un homenatge a les pel·lícules de sèrie Z.

Els seguidors del cinema de gènere podran veure una trepidant pel·lícula portada del Senegal titulada Saloum, sobre uns mercenaris que, fugint del perill, arriben a aquesta regió mística on hauran d’enfrontar-se a poders més grans del que ningú es pot imaginar.

 

Una jornada dedicada a Ghana

El dissabte 28 estarà dedicat bàsicament a Ghana. Començarem per Azali, que va fer història en convertir-se en la primera pel·lícula d’aquest país a poder competir pels Oscar. La cinta narra els problemes i obstacles que ha de viure l’Amina, una adolescent que, per poder tornar a casa, haurà d’enfrontar-se a tot tipus d'éssers miserables.

A segona hora i canviant de format, una sessió de 7 curtmetratges a través dels quals coneixerem Ghana: El millor amic, de Jumic Emma Anderson; Da ye (‘Bona nit’) d’Anthony Nti, i l’estrena d’una sèrie de 5 curtmetratges produïts per l’entitat ghanesocatalana Cehda on cinc persones del nord de Ghana comenten la seva relació amb arbres i plantes.

Aquesta sessió es complementarà amb un cinefòrum amb la presència de Rashid Abubakar Iddrisu, fundador de Cehda, i Marc Serena, periodista.

 

Però no tot són drames...

Des de Sud-africà tindrem Barakat, una dolça comèdia sentimental sobre una vídua que tria la seva pròpia felicitat. La primera pel·lícula d'una dona de color seleccionada com a representació als Oscar per part de Sud-àfrica.

L’altra és la francesa La brigada de la cocina, protagonitzada per François Cluzet (Intocable) i Audrey Lamy: una cuinera i un treballador social s'uniran per formar joves migrants en cuina en una comèdia social que ben segur que ens obrirà la gana.

 

Presència afroamericana al Festival

Dels Estats Units tindrem tres títols, cadascun representant una part vital i important de l’herència viscuda pels afroamericans, una perspectiva del passat, del present i d’un futur que encara ha de canviar el país.

Els amants de la música estaran de sort perquè podran veure el darrer documental guanyador de l’Oscar: Summer of soul, un concert gravat l’any 1969 on es va fer un gran homenatge a la cultura i a la música dels afroamericans, i va ser una manifestació del black pride (‘orgull negre’).

I si encara hi ha més ganes de bona música, podrem veure Respect, el biopic de l’eterna Aretha Franklin, protagonitzada per Jennifer Hudson -guanyadora de diversos premis per la seva actuació-. La història dels grans reptes que va patir la mítica cantant per aconseguir la consideració i el respecte d’una Amèrica que estava fent les primeres passes per reconèixer els afroamericans amb igualtat de drets. 

El tercer títol és una de les comèdies més enginyoses i cíniques dels últims anys: Sorry to bother you, una crítica a la societat consumista que també fa un bon repàs a les paupèrrimes condicions laborals que encara viuen molts treballadors avui.

 

En resum, una nova edició del Festival de cinema africà amb molta varietat. I també amb molta il·lusió de poder retrobar-nos a CineBaix i compartir bon cinema gens habitual a les cartelleres.