El Festival de Cinema Llatinoamericà 2021 presenta la seva programació completa
Del 18 al 22 de març, La Mostra de CineBaix torna a explorar l'Amèrica Llatina, i ho farà de forma presencial.
Ja fa un any que la pandèmia va irrompre a casa nostra, però el cinema a CineBaix continua. Tot i que a 2020 va haver de celebrar-se completament virtual a través de la SALA 7.CINEBAIX.VIRTUAL, el Festival de Cinema Llatinoamericà tornarà del 18 al 22 de març (ara sí) presencialment als cinemes de Sant Feliu de Llobregat, on estaran habilitades totes les restriccions sanitàries pertinents per assegurar la seguretat dels espectadors i espectadores. En total, podran gaudir de 12 pel·lícules de 8 països diferents, entre les quals, a més, s'ha aconseguit la paritat de gènere: el 50% estan dirigides per dones.
La Mostra de CineBaix s'adapta a les necessitats del present per seguir oferint un altaveu a les produccions llatinoamericanes que ens obren una finestra a realitats diferents i passats col·lectius dels quals hem d'aprendre. És el cas de Blanco en blanco de Théo Court, una coproducció xilena i espanyola que ens trasllada a la Terra del Foc del segle XX en una història amb essència de western que mostra amb cruesa i violència el genocidi indígena i la construcció d'una civilització desproveïda de tota capacitat d'enteniment. El passat també es torna rellevant (i inspirador) a films com Entre perro y lobo d'Irene Gutiérrez, un retrat documental sobre la implicació de la revolució cubana a la guerra de la independència d'Angola, i Matar a Pinochet de Juan Ignacio Sabatini, una història inspirada en fets reals sobre un grup d'opositors al Xile de 1986 que volen assassinar al dictador Pinochet. Però el passat té conseqüències, i ho veiem a l'aclamada La llorona de Jayro Bustamante, seleccionada com a representant de Guatemala als Oscars, i on s'explora trenta anys després del conflicte armat guatemalenc la impunitat d'un dels seus responsables.
Tot i que hem d'aprendre del passat per entendre el present, al Festival de Cinema Llatinoamericà també trobarem pel·lícules que retraten la realitat d'avui de diferents regions i col·lectius. El agente topo de Maite Alberdi, una de les grans pel·lícules d'aquest 2021 y representant de Xile als Oscars, és un documental emocionant i reivindicatiu que mostra com un home de la tercera edat s'infiltra a una residència per comprovar si s'estan complint les normes, però la seva aventura detectivesca s'enfrontarà amb la realitat d'aquests espais de soledat i silencis. Per la seva part, La Mami de Laura Herrero Garvín mira a la realitat des d'un lloc inesperat, però important: el lavabo de dones d'un cabaret mexicà, convertit en un lloc de refugi i seguretat per les dones treballadores del local sota la mirada de Doña Olga. Les realitats no heteronormatives a l'Amèrica Llatina també es tractaran a la programació de La Mostra principalment amb dues pel·lícules: Conversaciones familiares d'Eduard Fisa, on un jove homosexual intenta lidiar els seus interessos amb la revolució cubana en trànsit que encara no s'ha posat al dia amb el futur, i Las mil y una de Clarisa Navas, on una adolescent de disset anys trobarà una atracció inusual en una companya amb un passat misteriós.
La programació es completa amb quatre títols més: El ombligo de Guie'dani de Xavi Sala, una història d'una mare i una filla que es traslladaran a la ciutat de Mèxic per trobar una vida millor; Yo niña de Natural Arpajou, sobre una família que canvia radicalment la seva vida deixant la ciutat i endinsant-se a la naturalesa de la Patagònia; La vida invisible de Eurídice Gusmâo de Karim Aïnouz, que narra la separació de dues germanes al Rio de Janeiro dels anys cinquanta; i finalment Érase una vez en Venezuela d'Anabel Rodríguez Ríos, seleccionada per representar a Veneçuela en els pròxims Oscars i que mostra en format documental el conflicte entre els chavistes i l'oposició en el poble del Congo Mirador.
En total, dotze pel·lícules que es podran gaudir en el marc del Festival de Cinema Llatinoamericà 2021, que es celebrarà presencialment del 18 al 22 de març. T'esperem!