Bona resposta al Festival de Cinema Llatinoamericà 2021, malgrat la pandèmia

fdsc_b19131
01/04/2021

La Mostra de CineBaix ha aconseguit igualar xifres de les cites presencials de 2019, i valora positivament aquesta tornada a la presencialitat. 

Des que va arribar la pandèmia de Covid-19 a casa nostra, La Mostra de CineBaix ha aconseguit adaptar-se a les circumstàncies: a 2020, inaugurant la seva pròpia sala virtual (SALA 7.CINEBAIX.VIRTUAL) on celebrar algunes de les cites cinèfiles de l'any, i ara, a 2021, tornant a apostar per la presencialitat a les sales de cinema amb totes les mesures sanitàries necessàries mitjançant la celebració del Festival de Cinema Llatinoamericà, del 18 al 22 de març. I la resposta ha estat més que satisfactòria. "Malgrat les restriccions d’aforament, les limitacions horàries (toc de queda), confinaments territorials... L'assistència ha sigut similar a la del 2019 i hem pogut comptar amb la presència de dues directores, un director i una actriu", explica el director de La Mostra, Xavi Bachs

Per a Bachs, els objectius d'aquesta edició del festival s'han assolit. "L'objectiu era retrobar-nos amb el públic després dels darrers mesos de l’any molt complicats, que vam tancar amb el Festival de Cinema de la Mediterrània i del Llevant (celebrat el novembre), que vam haver d’anar adaptant en funció de les disposicions governamentals a causa de la pandèmia i que vam acabar fent en format híbrid", diu el director, que valora "positivament" aquesta tornada a les sales de cinema, amb una programació centrada al cinema llatinoamericà que ha comptat amb un total de 12 pel·lícules de 8 països diferents, entre les quals, a més, s'ha aconseguit la paritat de gènere: el 50% de les pel·lícules eren dirigides per dones. "Segueix sent un objectiu de La Mostra poder aconseguir la màxima visibilitat de les pel·lícules dirigides per dones. L’any passat, al Festival de Cinema Llatinoamericà, vam tenir una secció dedicada només a pel·lícules dirigides per dones i al darrer Festival de la Mediterrània el 50% de les pel·lícules de la secció oficial eren dirigides per dones", destaca Bachs, que també es mostra molt satisfet de què algunes de les pel·lícules que no es van poder mostrar a l'anterior edició mitjançant el format en línia (com Blanco en blanco de Théo Court La vida invisible de Eurídice Gusmâo de Karim Aïnouz) s'han pogut recuperar finalment aquest any. 

El Festival de Cinema Llatinoamericà 2021 va aconseguir, a més, celebrar tres cinefòrums amb els principals responsables d'algunes de les pel·lícules programades. La directora Laura Herrero va ser la primera a visitar CineBaix per participar en la inauguració i compartir les experiències del rodatge del seu nou documental, La Mami, ambientat en un cabaret de Ciutat de Mèxic. També l'Eduard Fisa va poder estar a CineBaix per parlar del seu documental, Conversaciones familiares, que reflexiona sobre la revolució cubana a través de la vida i família d'un jove homosexual. Finalment, amb la projecció de la pel·lícula de ficció Yo niña , La Mostra va rebre la presència de l'actriu Andrea Carballo i, en videotrucada des d'Argentina a través de la plataforma CineBaix.Live, de la directora Natural Arpajou. La sala pràcticament es va omplir (inclús amb les restriccions al 50%) i el debat va ser molt enriquidor i interessant i que pot marcar un precedent de cara a altres festivals de La Mostra, amb la possibilitat de poder connectar en directe amb directors/es que viuen en altres països. 

Amb aquests bons resultats, La Mostra de CineBaix s'acomiada fins a la seva propera cita, el Festival de Cinema Africà, on el focus es posarà a les diferents històries del continent d'Àfrica. 

Fotografia: Marc Rius (via Fet a Sant Feliu).