El Cicle de Cinema Africà supera els 600 espectadors i confirma l'èxit de La Mostra

mama-colonel
31/05/2018

Les dades de la tercera cita anual de La Mostra de CineBaix apunten a una millor acollida dins i fora de la comarca, amb un públic que creix a cada convocatòria. 

La Mostra de Cinema Internacional del Baix Llobregat es va transformar a principis d'aquest 2018: passava de ser una única cita anual -la de novembre- a repartir-se en quatre programacions diferents, que corresponen a cadascuna de les seccions geogràfiques de la programació original (pel·lícules d'Àsia, Llatinoamèrica, Àfrica i el món àrab). Ara, amb un espai exclusiu per cada una d'aquestes regions, l'equip de CineBaix ha pogut aprofundir millor en l'objectiu que sempre ha tingut, que no és altre que ser una finestra oberta a la cultura i les diferents problemàtiques d'un continent determinat, i que poques vegades ens arriben a través dels mitjans de comunicació. O a través d'altres sales de cinema a Catalunya. "Aquesta nova modalitat és una característica diferenciadora més per un cinema en el qual ja fem òperes, cinema d'autor, cinema comercial... Creiem que aquesta possibilitat de conèixer cinematografies d'altres països del món és el que pot acabar marcant la diferència i donant valor als cinemes contemporanis", assegura el director de La Mostra, Xavi Bachs

El Cicle de Cinema Africà, que s'ha celebrat del 24 al 28 de maig, ha comptat amb més de 600 espectadors en cinc dies, i es converteix així en el cicle amb més públic dels que s'han celebrat aquest any (al gener, el Cicle de Cinema Asiàtic va tenir 547 espectadors, i, al març, el Cicle de Cinema Llatinoamericà va acabar amb 475). Totes aquestes dades conjuntament s'apropen al nombre d'assistents amb què va comptar La Mostra del mes de novembre, uns 1.821 espectadors (aquesta integrava en una única programació totes les seccions esmentades abans, i per tant s'espera augmentar aquestes xifres a la propera edició). Bachs i l'equip santfeliuenc es mostren més que satisfets amb les dades, sobretot per constatar que s'ha augmentat la quantitat de persones que han comprat la seva entrada sense ser socis del cinema (un 47%) i també la d'assistents de fora de la ciutat, ja sigui d'altres llocs de la comarca com de Barcelona. Quan es va canviar l'estructura, aquest era un dels objectius més clars. 

Amb el cicle africà, s'han aconseguit uns altres objectius, com, per exemple, diversificar la programació i els convidats, així com incloure presentacions de llibres (Negreros y esclavos) i exposicions fotogràfiques (Ameseginalew). És a dir, ampliar les fronteres de La Mostra, que va més enllà de les pel·lícules i es converteix en un centre cultural en si mateix al voltant d'una cultura determinada. L'africana, sense dubte, era una important. "Creiem que el cinema africà és una assignatura pendent a Catalunya", afirma Bachs, que creu que la presència simultània d'aquest cicle i un festival a Barcelona evidencia aquest fet. Així mateix, valora molt positivament la tasca de comunicació, el suport de diferents associacions i entitats africanistes, l'ajuda del FICAB (Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona) i la col·laboració inestimable amb el diari català La Directa, que ja és un habitual de la programació amb l'edició d'un monogràfic especial sobre la regió protagonista del cicle. 

Amb la nova estructura de La Mostra també va arribar el primer guardó: el Premi del Públic. Atorgat amb els vots dels espectadors, la premiada d'aquest cicle ha estat El viaje de Khadija de Tarik El Idrissi, un documental sobre la vida i identitat cultural de Khadija al Mourabit, que va poder presentar la pel·lícula a les instal·lacions de CineBaix en la que va ser una de les sessions més vistes de la programació. "La presència d'una actriu protagonista confirma les experiències anteriors: són presències molt valorades", confirma Bachs.  

Finalitzada la tercera cita anual de La Mostra de CineBaix, l'equip posa la mirada al novembre, quan tindrà lloc la Festa Major del cinema al Baix Llobregat, amb la 12a edició de La Mostra de Cinema del Mediterrani i del Llevant. Durant els pròxims mesos anirem coneixent les dades, la programació i els convidats d'aquesta quarta i última programació de l'any a Sant Feliu. Estigues atent a les nostres xarxes socials!