Presentem la programació de la nova edició de cinema africà 2023

20/05/2023

Presentem la programació de la nova edició de cinema africà 2023

Un total d’11 pel·lícules (6 dirigides per dones) provinents de 9 països diferents, retraten part de la gran varietat cultural del continent africà i les seves arrels.

 

Del 25 al 29 de maig podrem gaudir d'una selecció de pel·lícules africanes o amb temàtica sobre el continent africà, que ens porten des de l'acció més èpica, el drama social, els efectes del colonialisme a fins i tot viure els anys en què la música blues va tenir més impacte social.

Aquesta nova edició l’obrirà Cadillac Records, de Darnell Martin, crònica de l'apogeu, als anys cinquanta, a Chicago, de la discogràfica Chess Records, que en uns anys turbulents va gravar discos de llegendes de la música negra com Muddy Waters, Leonard Chess, Little Walter & Howlin' Wolf, Etta James i Chuck Berry.

Després de la projecció hi haurà la presentació del llibre Camino a la libertad. Historia social del blues, a càrrec de l’autor, Manuel López Poy. La sessió inaugural acabarà amb l’actuació en directe de la banda de blues Muddy Wine.

De producció europea, preestrenarem Mi hermano pequeño, una cinta francesa sobre una família d'immigrants africans i de les dures condicions en què malviuen a París. També projectarem Tori y Lokita, de Jean-Pierre Dardenne i Luc Dardenne, vista al Festival de Canes 2022 i guanyadora del premi especial 75è Aniversari, un drama ambientat a la Bèlgica actual sobre un nen i una adolescent que arriben sols d'Àfrica i han de sobreviure a les difícils condicions del seu exili.

Des del Festival de Cinema Africà de Tarifa-Tànger ens arriben cinc propostes que posen la mirada en la dura situació que viu la població del continent africà avui dia: Father's Day, un drama ruandès sobre la pèrdua i els diversos significats de la paternitat, un film de producció exclusivament ruandesa. Morbayassa, títol pòstum d'un cineasta que se'n va anar massa aviat, sobre la llarga lluita personal en un món de proxenetes. Shimoni ens trasllada a la vida rural de Kenya a través dels ulls d'un expresidiari, una ficció que aborda la qüestió del perdó. Virgem Margarida tracta dels centres de reeducació per a prostitutes en els primers anys de Moçambic com a país lliure. Finalment Sambizanga, tot un clàssic i referent del cinema africà de fa mig segle, està basada ens fets reals que es van produir als anys 60 a l’inici de la resistència anticolonial a Angola.

La presència afroamericana aquest any ve de la mà de dos títols, cadascun d’una temàtica diferent. El primer, La mujer rey, un blockbuster americà liderat per la sempre eficaç Viola Davis que explica la història de les amazones de Dahomey; la projecció la presentarà el crític de cinema Ignasi Franch, amb col·loqui posterior (“És possible un cinema comercial reivindicatiu?”). El segon títol, Till, el crimen que lo cambió todo, un film sobre l’assassinat d’un nen que va canviar el moviment contra les persones de color als EUA; després de la projecció, es presentarà l’informe “L’estat del racisme a Catalunya”-

I estrenarem Tug of War, una mena de Bonnie & Clyde arribada de Tanzània i que va representar aquest país en els últims premis Oscar.

Aquesta nova edició de cinema africà de La Mostra de CineBaix 2023 tindrà lloc del 25 al 29 de maig. Us hi esperem!