L'èxit del Festival de Cinema Llatinoamericà 2020 consolida la sala 'online' de CineBaix
La plataforma en 'streaming' continuarà oberta més enllà de La Mostra.
El Festival de Cinema Llatinoamericà 2020 va decidir reinventar-se en temps de confinament per l'expansió de la COVID-19, i l'aposta ha pagat la pena. Per primera vegada, La Mostra es posava a disposició dels usuaris a través d'una plataforma exclusiva, la SALA 7.CINEBAIX.VIRTUAL, on es va poder visualitzar en streaming del 22 d'abril al 3 de maig una programació formada per 14 pel·lícules llatinoamericanes. Una oportunitat única que esdevé el primer festival online fet a Catalunya amb tecnologia pròpia per un cinema associatiu, autogestionari i sense afany de lucre. Això no només ha permés la celebració del festival, que va haver de ser ajornat al mes de març, sinó també obrir fronteres i facilitar accessibilitat més enllà de les sales del cinema de Sant Feliu de Llobregat.
"Malgrat el confinament, hem traspassat la frontera comarcal i hem deixat de ser un festival només del Baix Llobregat, ja que, com a novetat, ens han seguit des de Bogotà, Lima, Madrid, Salamanca, Bilbao... A més de moltes poblacions de Catalunya com Girona, Lleida o Valls", han declarat els organitzadors, que se senten satisfets dels resultats obtinguts. "Aquesta edició especial ha estat un repte per a la nostra entitat, ja que ha suposat posar en marxa una tecnologia pròpia per poder oferir aquest festival que vam haver d’ajornar en el format presencial previst, a causa de l’emergència sanitària", han explicat. "Això ens ha permès mantenir el vincle tant amb els nostres socis i sòcies com amb el nostre públic habitual, que hem vist incrementat amb un públic de procedència més àmplia i molt diversa", han continuat des de CineBaix, que confirmen que, amb aquest nou format, s'ha més que doblat el nombre d'espectadors en comparació amb l'edició anterior. Les pel·lícules més vistes han estat Un traductor, Cuidar entre terres i Araña.
Traslladar-se a un entorn virtual ha canviat les regles del joc per a La Mostra, però l'essència continua intacta. Les pel·lícules, de Temblores a El despertar de las hormigas, representen una mirada alternativa al continent llatinoamericà, amb produccions que no arriben habitualment a les grans sales de cinema a casa nostra i que ens mostren noves perspectives per entendre el món que ens envolta. A més, aquesta edició ha reservat una secció especial per al cinema dirigit per dones, posant el focus en el sorgiment d'una nova onada de cineastes que estan fent-se un lloc als festivals i cartelleres. Durant el transcurs del festival, també es va poder adaptar el format del cinefòrum, habituals a les projeccions presencials de La Mostra de CineBaix, a través d'Instagram, on van connectar en directe des del Perú amb la Melina León, directora de Canción sin nombre. Amb ella vam poder aprofundir en els secrets de la seva pel·lícula i el context social i polític que retrata, en una sèrie de converses que també s'han ofert per escrit en aquest web amb l'Iris Aviñoa (co-directora amb Santi Trullenque de Voces de Vereda) i també amb Marc Gavaldà (director del documental Punta de lanza). Buscar les claus de la realitat més enllà de les imatges de les pel·lícules és una tasca que el festival sempre ha desenvolupat, especialment amb la col·laboració del mitjà català La Directa.
Davant de l'èxit d'aquesta iniciativa online, CineBaix té la voluntat de mantenir oberta la SALA 7.CINEBAIX.VIRTUAL permanentment, especialment ara que els cinemes encara estan tancats a causa de la situació amb el coronavirus. Ben aviat hi haurà noves informacions sobre quines pel·lícules es podran veure a la plataforma i la resta de detalls sobre el seu funcionament, ja sigui al web oficial de CineBaix o a les xarxes socials.